open-navfaktor-logo
search
Nakon odmora
Johnson se vratio u Britaniju, razmatra povratak na vlast
Boris Johnson doputovao je u Britaniju u subotu dok razmatra odvažni pokušaj osvajanja drugog mandata na premijerskoj poziciji samo nekoliko sedmica nakon što je bio prisiljen da odstupi, a neke stranačke kolege upozoravaju da bi njegov povratak mogao stvoriti i veći politički haos.
22.10.2022. u 14:38
get url
text

Potencijalni kandidati da naslijede premijerku Liz Truss, koja je u dramatičnom dešavaju podnijela ostavku u četvrtak nako samo šest sedmica provedenih na vlasti, započeli su grozničavi vikend lobiranja kako bi osigurali dooljno nominacija da uđu u utrku za stranačko čelništvo prije roka koji ističe u ponedjeljak.

Johnson, koji je bio na odmoru na Karibima kada je Truss podnijela ostavku, nije javno govorio o svom pokušaju da se natječe za svoj stari posao. On je dobio podršku desetaka konzervativnih poslanika, ali mu treba da osigura stotinu nominacija kako bi se njegova kandidatura razmatrala.

Ministar trgovine James Duddridge izjavio je u petak kako mu je Johnson poručio da je “za to".

Johnsona su izviždali neki putnici u avionu na putu do Britanije, sudeći po noinaru Sky Newsa na tom letu koji je stigao u London u subotu ujutro.

To bi bilo izuzetno političko uskrsnuće za bivšeg novinara i nekadašnjeg gradonačelnika Londona, koi je napustio Downing Street opterećen skandalima, ali se žalio da su njegove kolege “promijenile pravila na pola puta utrke" za čelništvo, obratu pozicije konzervativnih poslanika koji mu nisu dopustili da odsluži puni mandat, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.