open-navfaktor-logo
search
Doboj
"Joj, što volim ovaj režim": Primao plaću dok je ležao u zatvoru
Dobojska policija Tužilaštvu je podnijela krivične prijave protiv četiri osobe 
29.11.2019. u 13:16
get url
text

Policijska uprava Doboj Okružnom javnom tužilaštvu Doboj podnijela je izvještaj o krivičnom djelu protiv M. P. i M. P. zbog zloupotrebe prava iz socijalnog osiguranja, protiv N. P. zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, te protiv M. O. zbog istog krivičnog djela, kao i zbog povrede obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Kako je saopćeno iz PU Doboj, za M. P. iz Doboja postoji osnov sumnje da je tokom 2018. godine, simuliranjem nesposobnosti za rad postigao da mu se priznaju prava iz socijalnog osiguranja koja mu po zakonskim propisima ne pripadaju. Za drugu prijavljenu osobu M. P. postoji osnov sumnje da je na nezakonit način postigla da se prvoprijavljenom priznaju prava iz socijalnog osiguranja koja mu po zakonskim propisima ne pripadaju.

- Trećeprijavljena osoba N. P. je kao odgovorno lice iskoristilo svoj položaj da bi prvoprijavljenom pribavilo protivpravnu imovinsku korist, dok za M. O. postoji osnov sumnje da je kao odgovorno lice iskorištavanjem svog položaja pribavilo korist prvoprijavljnom licu, te kao odgovorno lice svojim potpisom i pečatom ovjerilo ispravu sa neistinitim sadržajem - navodi se u aopćenju PU Doboj.

Osobe inicijala M. P., N. P. i M. O. su na navedni način pribavile nezakonitu imovinsku korist prvoprijavljenom M. P. u vidu osiguranja svih prava po osnovu radnog odnosa i socijalnog osiguranja (zdravstvenog i penzionog osiguranja) u trajanju od skoro godinu, dok se nalazio na izdržavanju kazne zatvora u Kazneno-popravnom zavodu Istočno Sarajevo, po presudi Osnovnog suda Doboj, a zbog počinjenog krivičnog djela ugrožavanje javnog saobraćaja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.