open-navfaktor-logo
search
Evakuacija bez incidenta
Još se ne zna da li su otišli iz Albanije: Osoblje napustilo zgradu iranske ambasade u Tirani
Osoblje iranske ambasade u Tirani evakuisalo je zgradu ambasade nakon što je Albanija objavila da prekida diplomatske odnose s Iranom, javlja Anadolu Agency (AA).
08.09.2022. u 18:41
get url
text

Nakon što je osoblje napustilo zgradu ambasade, snage sigurnosti ušle su u zgradu kako bi izvršile potrebne provjere.

Iako nije bilo incidenata tokom evakuacije zgrade, vidjelo se da su dokumenti spaljeni u zgradi, koja je posljednjih godina služila kao iranska ambasada.

VEZANI TEKST - Iranske diplomate spalile dokumente nekoliko sati prije napuštanja Albanije

Albanske vlasti još nisu potvrdile je li osoblje iranske ambasade napustilo zemlju.

Albanija je jučer saopćila da prekida diplomatske odnose sa Iranom, kao odgovor na cyber napade koji su u julu ove godine izvršeni na internet stranice Vlade te države.

- Opsežna istraga pružila nepobitne dokaze da je cyber agresiju na zemlju orkestrovala i sponzorisala Islamska Republika Iran - rekao je premijer Edi Rama u video poruci na društvenim mrežama.

Albanija 15. jula bila meta "teškog cyber napada koji je imao za cilj uništenje digitalne infrastrukture Vlade Albanije i paralizovanje javnih usluga, kao i krađu podataka i elektronskih komunikacija iz vladinih sistema", podsjetio je Rama.

Albanska nacionalna agencija za informaciono društvo (AKSHI) saopćila je tada da su sve javne internet usluge i Vladine internet stranice zatvorene nakon sinhronizovanog cyber napada izvan zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.