open-navfaktor-logo
search
Tim od 50 ljudi
Južnoafrički advokati pripremaju tužbu protiv SAD-a i Velike Britanije za saučesništvo u ratnim zločinima u Gazi  
Nakon što je Južna Afrika podnijela tužbu protiv Izraela Međunarodnom sudu pravde (ICJ) za genocid u Gazi, skoro 50 advokata u toj zemlji priprema odvojenu tužbu protiv vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Velike Britanije za saučesništvo u ratnim zločinima izraelskih snaga u Palestini.
17.01.2024. u 11:05
get url
text

Inicijativa, koju predvodi južnoafrički advokat Wikus Van Rensburg, ima za cilj da procesuira saučesnike u zločinu na civilnim sudovima, u saradnji sa advokatima iz SAD-a i Velike Britanije, s kojima je već u kontaktu.

Rensburg, koji je posljednjih nekoliko sedmica pisao pisma raznim zemljama i ICJ-u tražeći da se Izrael i njegove pristalice procesuiraju, počeo se pripremati za podnošenje tužbe protiv dvije zapadne zemlje, uz podršku svojih kolega.

- Sjedinjene Američke Države sada moraju biti pozvane na odgovornost za zločine koje su počinile - rekao je Rensburg u intervjuu za Anadolu, navodeći detaljno proces u kojem će se Washingtonu i Londonu suditi kao saučesnicima u ratnim zločinima Tel Aviva protiv naroda Gaze.

Podrška kolega

Rensburg je rekao da je dobio veliku podršku ostalih kolega u procesu podnošenja tužbe.

- Mnogi advokati su odlučili da nam se pridruže u tužbi. Mnogi od onih koji su se pridružili su muslimani, ali ja nisam. Oni se osjećaju obaveznim da pomognu ovom cilju, ali vjerujem da je ovo što se dešava pogrešno - rekao je.

Dodao je da je ono što se dogodilo u Iraku može poslužiti kao primjer, napominjući da niko nije smatrao SAD odgovornim za zločine koje su počinili u toj bliskoistočnoj zemlji.

Ali sada ljudi vjeruju da je ono što se događa u Palestini idealan scenario za provedbu pravnog procesa, rekao je južnoafrički advokat, dodajući da je "SAD zauzet trošenjem više novca i više resursa da (dozvole Izraelu, op. a.) da počini zločin."

- Niko ne kaže stani, dosta je bilo - istakao je Rensburg, dodavši da će postupak za genocid koji je Južna Afrika pokrenula protiv Izraela pred ICJ-om poslužiti kao vodič za njihov slučaj protiv SAD-a i Velike Britanije, te da će oni započeti proces na osnovu ishoda slučaja i koraka koje treba poduzeti UN.

"SAD sada mora biti odgovoran"

Ako se proces ICJ-a protiv Izraela završi u korist Južne Afrike, Rensburg smatra da bi se SAD mogao suočiti sa sankcijama čak i ako ne prihvate presudu.

Presuda ICJ-a će također ojačati slučaj protiv administracije Joea Bidena, dodao je.

Rensburg je rekao da on i njegove kolege u Južnoj Africi vrše pripreme kontaktirajući advokatske firme u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Podsjetivši da Berlin i danas plaća odštetu za zločin genocida koji je počinila Njemačka, Rensburg je rekao "SAD sada mora biti odgovoran za zločin koji je počinio."

- Mora prihvatiti svoje odgovornosti - poručio je južnoafrički advokat.

Ističući da su slični slučajevi bili pokrenuti i protiv bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha 2000-ih, rekao je da vjeruju da bi timskim radom mogli uspješno sprovesti pravni proces u inostranstvu.

Dodao je da je Južna Afrika dala jače argumente u slučaju u Hagu, te da ga zastrašuje argument da bi se napad na Izrael mogao ponoviti ako sud presudi u korist Južne Afrike.

Prošle sedmice, grupa od 47 advokata, uputila je otvoreno pismo čelnicima vlada SAD-a i Velike Britanije, navodeći da ne mogu izbjeći odgovornost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.