open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Južnoafrički predsjednik Ramaphosa: Nećemo odustati u posvećenosti da Palestinci osiguraju svoje pravo na samoopredjeljenje
Predsjednik Južne Afrike Cyril Ramaphosa obećao je u petak da njegova zemlja neće odustati u posvećenosti da Palestinci osiguraju svoje pravo na samoopredjeljenje, prenosi Anadolija.
26.01.2024. u 19:05
get url
text

U televizijskom obraćanju naciji nedugo nakon što je Međunarodni sud pravde (ICJ) naredio Izraelu da poduzme "sve mjere u njegovoj moći" kako bi spriječio akte genocida u Gazi, Ramaphosa je izrazio uvjerenje da će ta naredba otvoriti put za okončanje sadašnje krize u palestinskoj enklavi.

Ramaphosa je rekao da su neki kritikovali Južnu Afriku jer je Izrael odvela pred Haški sud, ali je ustvrdio da kao zemlja koja je iskusila aparthejd ne može podnijeti i gledati kako se zločini odvijaju bez poduzimanja mjera.

ICJ je u petak također naredio Izraelu da poduzme hitne i efikasne mjere kako bi omogućio pružanje hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći u Pojasu Gaze, ali nije naredio prekid vatre.

Ramaphosa je podvukao potrebu za zajedničkim naporima da se postigne prekid vatre i pregovori o trajnom o dvodržavnom rješenju.

Južnoafrička Republika podnijela je tužbu protiv Izraela 29. decembra 2023, navodeći da je prekršio svoje obaveze prema Konvenciji o genocidu te zatražila privremene mjere kako bi se "spriječila daljnja, ozbiljna i nepopravljiva šteta pravima palestinskog naroda prema Konvenciji o genocidu".

- Nikad više ta djela genocida neće biti počinjena nekažnjeno - rekao je južnoafrički predsjednik i dodao da počinioci moraju odgovarati.

U ranijem saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Južne Afrike navodi se da će ta zemlja "nastaviti činiti sve što je u njenoj moći da očuva postojanje palestinskog naroda, da okonča sve akte aparthejda i genocida nad palestinskim narodom i da ide s njima prema ostvarivanju njihovog kolektivnog prava na samoopredjeljenje."

- Kao što je Nelson Mandela jednom izjavio, "naša sloboda je nepotpuna bez slobode Palestinaca" - dodao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.