open-navfaktor-logo
search
Zavidni rezultati
Kabiri: Vlada Federacije BiH je omogućila današnji uspjeh Aluminij Industrije
Nepune dvije godine od stupanja na snagu Sporazuma o poslovnoj saradnji između Aluminija d.d. Mostar i kompanije Aluminij Industrija d.o.o. premijer Fadil Novalić, zajedno s ministricom finansija i potpredsjednicom Vlade FBiH Jelkom Milićević te s resornim ministrom Nerminom Džindićem i ministricom Editom Đapo posjetio je jučer Aluminij Industriju.
17.06.2022. u 09:44
get url
text

Prilikom posjete visoki dužnosnici su imali priliku obići ljevaonicu kao i pogon anoda te se upoznati s budućim planovima M.T. Abraham Grupe, grupacije kojoj pripada i Aluminij Industrija d.o.o.

Od ponovnog pokretanja proizvodnje Aluminij Industrija je postigla zavidne rezultate na stranom tržištu. Navedena kompanija je u vrlo kratkom roku utrostručila proizvodne kapacitete ljevaonice, te zaposlila više od 340 radnika. Rezultati su to predanog, timskog, rada svakog radnika kompanije na čelu s  Amirom Gross Kabirijem.

Prezentiran im je strateški plan razvoja M.T. Abraham Grupe za naredni period. Strateškim planom razvoja planirano je da pogon anoda počne s proizvodnjom početkom 2023 godine.

Tim trenutno radi, zajedno s REEL GmbH,  Njemačka i R&D Carbon Ltd, Švicarska na adaptaciji pogona kako bi se zadovoljile potrebe kupca. Ukupna planirana investicija za pogon anoda iznosit će 10.000.000 KM. Vrijedno je napomenuti da će pokretanjem pogona anoda Aluminij Industrija biti jedini proizvođač anoda u Europi.

Kako bi se omogućio daljnji razvoj kompanije, M.T. Abraham Grupa je uvijek isticala da im je cilj postići energetsku neovisnost. Kako su prezentirali viskim dužnosnicima, M.T. Abraham Grupa je već izradila studiju izvodivosti solarne elektrane koja je revidirana i potvrđena od strane renomirane revizorske kompanije iz Hrvatske. Izgradnjom solarne elektrane Aluminij Industrija će osigurati električnu energiju za ljevaonicu, pogon anoda i zgradu Uprave Društva

Nadalje, iz M.T. Abraham grupacije, istaknuli su kako planiraju otvoriti logistički centra. Uzimajući u obzir da je za zadovoljenje potreba mjesečne distribucije trupaca Aluminij Industriji potrebno preko 550 kamiona mjesečno, logičan je korak nabavka vlastitih kamiona kako bi se osigurala djelomična distribucija proizvoda iz vlastitog logističkog centra. Navedeno naravno uključuje i otvaranje novih radnih mjesta u Aluminij Industriji.

Za postizanje energetske neovisnosti, istaknuli su, potrebno je izgraditi kombiniranu kogeneracijsku plinsku elektranu, čija je izgradnja uvjetovana realizacijom plinovoda "Južna interkonekcija BiH i RH". Na ovaj način Aluminij Industrija bi osigurala održivu, raznoliku i pouzdanu opskrbu prirodnim plinom za potrebe cijelog fabričkog kruga.

Finalni proizvod je uvijek bio dijelom plana M.T. Abraham Grupe. Premijeru i ministrima je također prezentiran i ovaj projekat koje je već u prvoj fazi. M.T. Abraham Grupa planira otvoriti postrojenje za proizvodnju dijelova za automobilsku industriju. Navedeno su opravdali činjenicom da su dijelovi za automobile ključni rastući segment ekstrudiranih dijelova, te čine oko 90% ukupnog udjela u tržišnoj vrijednosti ekstrudiranih aluminijskih dijelova u automobilskoj industriji.

Pokretanje pogona za proizvodnju finalnog proizvoda podijeljeno je u više faza, od kojih je prva već u toku.

Prezentiranim projektima, od kojih su neki već u početnim fazama realizacije, M.T. Abraham Grupa nastavlja svoj razvoj i rast. Otvaranje novih radnih mjesta, razvoj industrije je upravo ono što je potrebno ekonomiji BiH, ističu iz Aluminij Industrije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.