open-navfaktor-logo
search
Ogorčeni i prodavači i kupci
Kad će Goražde dobiti pijacu: Poljoprivrednici mjesecima prodaju pored puta, evo šta kaže gradonačelnik
Poljoprivredni proizvođači iz Goražda i okolnih sela i dalje svoje proizvode, voće, povrće, mlijeko, sir..., prodaju na ulici. Neki na improviziranim drvenim stolovima, drugi pored puta na najlonu ili stolnjaku, dok tik uz njih, prašnjavom cestom prolaze automobili.
29.08.2021. u 18:52
get url
text

Tako otprilike mjesecima, i ljeti i zimi, na plus 30 i munusima, dok padaju kiša i snijeg, izgleda subota ujutro, pijačni dan u Goraždu pored objekta gradske tržnice u Rasadniku, koji je u akciji Porezne uprave Federacije BiH zapečaćen u novembru 2019. godine. Slični prizori su i u nekim drugim dijelovima grada.

Objekta gradske tržnice u Rasadniku zapečaćen u novembru 2019. godine

Podsjetimo, urađeno je to nakon što porezni obveznik, firma "Baustil" Sarajevo, nije evidentirao promet zakupa tezgi putem fiskalnog računa, a imao je i neprijavljenog radnika.

U međuvremenu, ogorčeni prodavači, i još ogorčeniji kupci, nemaju drugog izbora. Ovi prvi, jer kako kažu, moraju nekako prodati ljetinu, od čije zarade većina živi, a drugi jer im je daleko putovati do okolnih gradova na pijacu.

Razočarenje u nadležne vlasti u Goraždu ne krije Ismet Forto, dugogodišnji poljoprivredni proizvođač iz ovog kraja sa pet dunuma plasteničke proizvodnje.

- Trudim se i radim cijele godine, bdijem dan i noć nad onim što proizvodim, a onda ih donesem na ulicu kako bi ih prodao. To me najviše boli. Sklapamo stoliće i snalazimo na razne načine, i kad pada i kad grije, ali za to, čini mi se niko ne haje. Obraćali smo se prvo bivšem načelniku Muhamedu Ramoviću, ali njega ništa nije interesovalo, ali i drugim strukturama. Niko nije htio pogledati. Nigdje na svijetu nema da privatnik drži pijacu, kao što je to bilo kod nas. Napravio je što je napravio. Sad je pijaca pod hipotekom i vrlo teško se od nje može nešta napraviti. Sadašnji gradonačelnik Ernest Imamović je pristupačniji i on bi trebao učiniti nešto kako bi Goražde napokon dobilo pijacu dostojnu čovjeka – priča Forto.

Kako bi se riješio problem pijace u gradu na Drini, Gradsko vijeće je prošle godine donijelo odluku o odobravanju, uređenju i osnivanju pijace u ulici Prve Slavne višegradske brigade, u suterenu novog Vatrogasnog doma.

No, kako nam je kazao Munib Kazagić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Goražda, u međuvremenu se odustalo od tog prostora.

Munib Kazagić

- Odustalo se jer nije ništa urađeno onako kako je dogovoreno. Stavljen je asfalt, urađena priprema za mokri čvor, ali posao nije završen, stavljeni su limovi, ali ne na propisnoj visini, pa je napravljen još veći propuh. Zamislite, dovezli su i stolove bez ploča. Sve to urađeno je još u vrijeme gradonačenika Ramovića. Ali, pošto ništa nisu uradili kako je dogovoreno, mi smo odustali od tog prostora, pa je ulična prodaja nastavljna dok se ne riješi prostor gdje se trenutno nalazi komunalno preduzeće 6. MART, gdje je pijaca i ranije bila. To bi bilo dugotrajno rješenje što se tiče lijeve obale Drine – objašnjava Kazagić.

Stolovi bez ploča dovezeni u suteren Vatrogasnog doma

Dok se to ne desi, kako navodi Kazagić, pijaca bi nekoliko mjeseci trebala biti na prostoru gdje se održavaju sajmovi i gdje se nalazi Biznis centar.

- Što se tiče desne obale Drine, u toku je rješavanje prostora i objekta bivšeg Distributivnog centra, koji su u vlasništvu Gradske uprave. Stolovi na ovoj pijaci bit će i vani i unutra, i bit će odvojen prostor za mliječne proizvode i mesne proizvode. Sada je do Gradske uprave da odobri sredstva za uređenje objekta i parking prostora. To bi bilo rješenje za duži period dok se ne riješi pitanje postojeće pijace u Rasadniku – kazao je Kazagić.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović kaže kako bi volio da može kazati kada će se problem gradske pijace uskoro riješiti, ali da to ne može reći. 

- Prijašnja gradska pijaca, koja je bila u gradu Goraždu, bila je pod hipotekom, a predmet, koji je star tri godine, preuzela je Ziraat banka. Oni su utvrdili visinu od 1.100.000 KM kao vrijednost gradske pijace. To je za gradski budžet, koji je 9.600.000 maraka, složen proces da ga samostalno uzme. Onda smo krenuli u pregovore sa bankom da se to riješi na otplatu, s tim da Grad Goražde ne može dići kredit jer je prezadužen 130 posto. Onda smo tražili privremeno rješenje koje bi bilo pogodno za građane i da spustimo vrijednost pijace. No, to je izuzetno složen proces i nezahvalno je bilo šta komentarisati ranije - ističe Imamović. 

 

Naglašava kako su se na ranijoj pijaci izmijenila dva vlasnika, a onda je otišla pod hipoteku. 

- Na mjestu gdje je ranije bila pijaca trebala bi se graditi zgrada. Ranija pijaca davno nekad je izmještena. Nikada to nije rješavano na adekvatan način. No, ja sam spreman da uđem u direktne pregovore sa Ziraat bankom da nam daju kredit na deset godina kako bismo napravili preduzeće koje će gazdovati. Samo neka posluju pozitivno i radnicima isplaćuju plaće, da ljudi imaju gdje prodati svoju rubu, da se sklone sa ulice. Pregovori traju već pet mjeseci. Prije konačnog odluke morat ćemo naći privremeno rješenje. Zato smo jedno od ponuđenih rješenja dali bivši Distributivni centar, iako je on u strogom naselju, što opet izaziva revolt građana. Nijedno rješenje nije dobro, na svako neko ima ili građani ili prodavači, imaju primjedbe. Jedino je pijaca, koja je bila u Rasadniku, adekvatna, i jedino je na tom mjestu dobar prilaz. Nažalost, pijaca je oduzeta prije nego što sam ja preuzeo funkciju gradonačenika. Ne pravdam se, želim ovaj problem što prije riješiti, ali je složen. Banka neće nikome ništa dati džaba. Ona ima svoju cijenu - kazao je Imamović. 

                   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.