open-navfaktor-logo
search
Odluka suda
Kako je bahata kćerka bogataša iz Dervente ostala bez "mercedesa" od 200.000 KM
Aleksandra je bez vozila ostala zbog divljačke vožnje sredinom januara ove godine na području Prnjavor
06.05.2019. u 13:52
get url
text

Aleksandra Reljić (24), kćerka derventskog bogataša Dušana Reljića, zbog bahate vožnje ostala je bez skupocjenog "mercedesa" vrijednog više od 200.000 maraka, saznaje Srpskainfo.

Dušan Reljić vlasnik je preduzeća "Fructa trade", koje posjeduje oko 40 marketa širom BiH.

Aleksandra je bez vozila ostala zbog divljačke vožnje sredinom januara ove godine na području Prnjavora. Policija ju je zaustavila u selu Štrpci kod Prnjavora, jer je vozila čak 128, na dijelu puta gdje je ograničenje 60 kilometara na sat.

Nakon što nije pristala na kaznu, koju su joj na licu mjesta napisali policajci, uslijedio je postupak pred Osnovnim sudom u Prnjavoru.

Sagovornik Srpskainfo ističe da joj je saobraćajna policija napisala dosta manju kaznu, ali da je ona odbila da plati. Međutim, na kraju se grdno pokajala jer se postupak vodio pred jedinim Osnovnim sudom u RS-u koji oduzima vozila bezobzirnim vozačima.

Prema rješenju koje je donio sudija Dragan Ivić, dobila je kaznu od 900 maraka, ali joj je i oduzeta vozačka dozvola u periodu od šest mjeseci, kao i luksuzni "mercedes".

Reljić je prilikom pretresa pred pomenutim sudom priznala krivicu, što joj je uzeto kao olakšavajuća okolnost, međutim bilo je mnogo više otežavajućih.

– Sud je imao u vidu činjenicu da je Reljić do tada četiri puta kažnjavana zbog saobraćajnih prekršaja i da joj je već dva puta oduzimana vozačka dozvola. Pored toga ima i 100 maraka neplaćenih kazni – navedeno je u rješenju.

U rješenju se navodi da je to čini višestrukim i specijalnim povratnikom u vršenju prekršaja.

– Sud je takođe cijenio činjenicu da je prekršaj počinjen u noćnim satima u zimskim uvjetima vožnje, te ništa nije omogućavalo da se vozi tolikom brzinom. Radilo se o zimskim uvjetima hladnoće, te pretpostavke nepovoljnih uvjeta za vožnju u smislu klizavog i hladnog kolovoza. To sve govori da je Reljić te večeri u potpunosti ignorisala ograničenja kretanja i predstavljala je realnu opasnost za bilo kog drugog učesnika u saobraćaju. Na taj način mogla je ugroziti imovinu i život drugih vozača – pojašnjeno je u rješenju.

Dalje je precizirano da se njena vožnja može okarakterisati kao objesna i nasilnička, koja apsolutno ničim ne može biti opravdana.

Zanimiljivo je i da je pri davanju ličnih podataka Reljić pokušala prevariti sud da nije ranije kažnjavana, međutim, uvidom u evidenciju utvrđeno je da to nije tačno.

Sudija Ivić je pojasnio da sve kazne koje je ranije dobila Reljić, nisu postigle nikakvu svrhu, jer je nastavila i dalje da krši zakon.

– Sud je utvrdio da je jedini mogući način da se okrivljena spriječi u nekom novom činjenju prekršaja jeste oduzimanje vozila sa kojim je počinila prekršaj – naveo je u rješenju sudija Ivić.

Prema mišljenju Osnovnog suda u Prnjavoru, blažim sankcionisanjem okrivljene ne može se ostvariti svrha kažnjavanja u smislu specijalne prevencije, jer ranije kazne nisu utjecale na Reljić da prestane sa kršenjem saobraćajnih propisa.

Zbog toga joj je oduzet automobil, kojim će upravljati Agencija za upravljanje oduzetom imovinom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.