open-navfaktor-logo
search
Meteorolozi objasnili
Kakvo će biti proljeće: AccuWeather objavio prognozu za cijelu Evropu
Proljeće službeno počinje za šest sedmica.
15.02.2021. u 09:01
get url
text

I dok kasna sezona snijega pogađa dijelove Evrope, mnogi sanjaju o toplijem vremenu, a za sve koji su s nestrpljenjem čekali vidjeti kakvo nas vrijeme čeka na proljeće, veliku prognozu pripremili su meteorolozi AccuWeathera.

Upozoravaju da početak proljetne sezone 2021. godine mogao imati neke sličnosti s proljećem 2018, sezonom koja je "Zvijer s Istoka" dovela u dijelove sjeverne Evrope.

Predviđaju da će početkom proljeća ostati aktivna olujna staza, koja je snažne oluje donijela u zapadnu Evropu, a zatim i u južni dio kontinenta tokom zimskih mjeseci.

Očekuje se da će oluje slijediti put preko Francuske, a zatim u Italiju i regiju Balkana, posebno tokom mjeseca marta.

Meteorolozi navode da će ovo biti neuobičajen obrazac za proljeće jer se oluje obično prate dalje prema sjeveru u to doba godine.

- Ova južna olujna staza oslabit će do kraja proljeća, ali do maja će biti nanesena šteta na jugu - rekao je viši meteorolog AccuWeathera Tyler Roys, dodajući kako će u regiji i dalje biti velikih padavina.

Kako se oluje približavaju Sredozemnom moru, mogu povući više vlage, što dovodi do jakih kiša i grmljavinskih oluja širom Italije i duž zapadne obale Balkanskog poluotoka.

To može povećati rizik od poplava u početku proljeća, posebno u područjima koja su bila preplavljena kišom tokom kraja 2020. godine.

Olujni obrazac tokom početka proljeća nastavit će se i na Pirinejskom poluotoku nakon što je već bila burna zima.

Nakon jedne od najsnježnijih zimskih sezona u najmanje posljednjih pet godina u sjeverozapadnom i srednjem dijelu Evrope, uključujući prvu “pravu snježnu oluju” za Nizozemsku u više od deset godina, mnogi se Evropljani možda raduju proljeću i povratku u toplo i sunčano vrijeme.

- Proljeće će kasniti, ali neće biti uskraćeno - poručuje Roys.

Zimska hladnoća zadržavat će se u martu na područjima od Irske i Ujedinjenog Kraljevstva do južne Skandinavije, Njemačke i zapadne Poljske.

Uz hladnoću u kasnoj sezoni, i dalje će se pojavljivati oluje kroz zapadnu Evropu.

Ova kombinacija može omogućiti da u brdima Škotske i čak na jug do Engleske te do viših visina Francuske i Njemačke snijeg pada do marta.

Hladni, pa čak i mokri i snježni uvjeti kroz veći dio proljeća mogu odgoditi sadnju usjeva širom Francuske i Njemačke, ali i usporiti rast pšenice.

Međutim, to se može pokazati korisnim u predviđenim vremenskim obrascima.

- Ako mirovanje završi kasnije, to bi moglo zaštititi biljke od bilo kakvih snažnih hladnih udaraca, čak i u područjima gdje nedostaje snježnog pokrivača kako bi se zaštitile zimske žitarice - rekao je dugogodišnji meteorolog AccuWeathera Jason Nicholls.

U drugom dijelu aprila i maja temperature će se početi penjati preko Irske i Britanskih otoka dok će se olujni trag nastavljati dizati prema sjeveru.

Kako se hladni zrak zadržava u ranom proljeću širom Irske, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Njemačke, prohladno vrijeme zahvatit će i veći dio Norveške, Švedske i Finske do početka proljeća.

Do druge polovine proljeća, trag oluje kroz Evropu će se pomaknuti prema sjeveru, što će omogućiti da u Skandinaviju stignu runde padavina.

Blagi zrak također će pratiti olujne uroke širom sjevernih dijelova Evrope. To će donijeti manje pojava snijega na nižim kotama, prognozira AccuWeather.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.