open-navfaktor-logo
search
Venecija
Kamera snimila nesreću: Kako se kruzer zabio u turističku brodicu
Lučka kapetanija objavila je da je uzrok udarca kruzera o dok kvar na motorima i otkazivanje komandi dok su ga remorkeri teglili kroz kanal Giudeccu
02.06.2019. u 16:52
get url
text

Kruzer "MSC Opera" kada je ulazio u venecijansku luku udario u privezanu turističku brodicu. Na sreću  izbjegnuta je veća katastrofa, a povrijeđeno je četvero turista u dobi od 67 i 72 godine.

Jedna od njih je Amerikanka Lynn Balzer koji su otpustili iz bolnice s modricama.

- Vidjeli smo kruzer kako ide prema luci. Išao je ravno na nas. Mislili smo da će se okrenuti, ali nije. Onda je posada počela vikati da trčimo i da siđemo s broda. Čuli smo sirene. Svi smo vrištali - rekla je Lynn.

Lučka kapetanija objavila je da je uzrok udarca kruzera o dok kvar na motorima i otkazivanje komandi dok su ga remorkeri teglili kroz kanal Giudeccu.

Na amaterskim video snimkama objavljenim na Twitteru vide se turisti kako u panici bježe po doku, a neki su u trenutku dramatičnog udarca pali u more. U pozadini se čuju sirene s kruzera.

-Došlo je do kvara na motorima, što je odmah prijavljeno kapetanu broda. Motori su odmah ugašeni, no potisak je bio prejak pa se brod nastavio nekontrolirano kretati prema turističkom brodu udarivši potom u njega i u dok -  pojasnio je italijanskim medijima Davide Calderan, voditelj ureda za remorkere koji su brod dovukli do veza.

Nesreća je ponovno potaknula žestoku polemiku o šteti koju Veneciji, lučkome gradu na popisu UNESCO-a, laguni i njenom krhkome ekosistemu nanose golemi kruzeri koji plove preblizu obali. Konzervatori smatraju da brodovi pridonose ubrzanoj eroziji temelja Venecije.

Danilo Toninelli, ministar transporta Italije, nakon nesreće u kanalu Giudecca zatražio je zabranu plovidbe za kruzere na tom području.

Visokopozicionirani italijanski zvaničnici su odmah pozvali na donošenje odluke o zabrani kruzerima da plove kanalom Giudecca, u Veneciji, nakon što je kruzer nad kojim je izgubljena kontrola udario u pristanište i turističku brodicu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.