open-navfaktor-logo
search
Raste zabrinutost
Kina prestala objavljivati dnevne podatke o novim slučajevima korone, navodno ih je milion dnevno
Kineska Nacionalna zdravstvena komisija (NHC) prestala je danas objavljivati dnevne podatke o Covidu-19, u čiju se pouzdanost sumnjalo nakon što je naglo porastao broj slučajeva zaraze uslijed popuštanja strogih epidemioloških mjera.
25.12.2022. u 08:53
get url
text

- Važne informacije o Covidu-19 objavljivat će Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) radi reference i istraživanja - rekla je komisija u izjavi, no nije navela razloge za promjenu ni koliko će često CDC te podatke objavljivati.

NHC je donio odluku o prestanku bilježenja slučajeva zaraze i broja umrlih u vrijeme kada raste zabrinutost zbog nedostatka ključnih informacija otkako je Peking uveliko izmijenio svoju politiku nulte tolerancije prema koronavirusu, koja je potpuno zatvorila milione građana i oslabila drugu najveću ekonomiju u svijetu, piše Hina.

Komisija četiri uzastopna dana, uprkos rekordnom porastu slučajeva zaraze, nije zabilježila nijednu smrt od Covida-19 u cijeloj zemlji prije nego što je potpuno prestala objavljivati podatke. Kina je suzila definiciju za smrti od Covida-19, bilježeći samo one koji su umrli od upale pluća izazvane Covidom-19 ili zatajenje dišnih organa, što je izazvalo neodobravanje među svjetskim zdravstvenim stručnjacima.

Firma Airfinity iz Britanije, koja se bavi zdravstvenim podacima, prošle je sedmice procijenila da se Kina suočava s više od milion slučajeva zaraze i 5.000 smrti svakog dana.

Zvanične brojke iz Kine su postale nepouzdane kada se smanjio broj testiranja u zemlji, a Kinu se redovno optuživalo da umanjuje značaj slučajeva zaraza i smrti.

Kineski zdravstveni sistem se nalazi pod velikim pritiskom, pri čemu se od osoblja traži da dolazi na posao čak i u slučaju da su bolesni, a ponovno se upošljavaju i penzionisani zdravstveni radnici, prema državnim medijima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.