open-navfaktor-logo
search
Godišnji forum
Kineski premijer Li Qiang upozorio na mogući haos i sukobe u Aziji
Azija mora izbjeći haos i sukobe ili će budućnost regije biti izgubljena, rekao je kineski premijer Li Qiang, obraćajući se međunarodnoj publici političkih i poslovnih lidera u četvrtak, prenosi AFP. 
30.03.2023. u 08:37
get url
text

Li je rekao da Kina može biti sidro za svjetski mir i stabilnost i da će nastaviti s reformama i otvaranjem.

- U ovom neizvjesnom svijetu, sigurnost koju nudi Kina je sidro za svjetski mir i razvoj - rekao je Li na godišnjem forumu Boao za Aziju na kineskom ostrvu Hainan.

- Tako je bilo u prošlosti i tako će ostati i u budućnosti - dodao je.

Deseci poslovnih lidera, uključujući izvršnog direktora Applea Tima Cooka, glavnog izvršnog direktora HSBC-a Noela Quinna i osnivača Blackstonea Stephena Schwarzmana, prisustvuju forumu, koji dolazi u vrijeme kada se Kina suočava sa žestokom konkurencijom sa Sjedinjenim Državama, kao i zadatkom oživljavanja druge najveće ekonomije u svijetu nakon skoro tri godine izolacije pod oštrom politikom nulte stope Covid.

Politički lideri koji prisustvuju događaju su i španski premijer Pedro Sánchez, koji bi u julu trebao preuzeti ulogu predsjedavajućeg Evropske unije i malezijski premijer Anwar Ibrahim.

Uprkos slabim ekonomskim podacima u prva dva mjeseca 2023. godine, Li je rekao da je Kina na putu oporavka nakon okončanja politike nulte stope Covid koja je konačno naglo ukinuta u decembru prošle godine nakon rijetkih masovnih protesta u toj zemlji.

- Kina će nastaviti da traži napredak uz održavanje stabilnosti, konsolidacije i širenja zamaha ekonomskog oporavka i promoviranja sveukupnog poboljšanja kineskog ekonomskog učinka - rekao je Li.

Kineska ekonomija porasla je za samo 3 posto u 2022. godini, što je najslabiji učinak u posljednjih nekoliko desetljeća s izuzetkom 2020. godine, kada je Covid poremetio poslovanje, putovanja i trgovinu.

Li, bliski saradnik kineskog predsjednika Xi Jinpinga, koji je ranije ovog mjeseca imenovan za drugog čovjeka Kine, rekao je da će Kina ostati posvećena reformama i otvaranju bez obzira na evoluirajuću globalnu situaciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.