open-navfaktor-logo
search
Vojska ga prati
Kineski špijunski balon iznad SAD-a digao na noge vrh Pentagona
Američka vojska prati sumnjivi kineski balon koji lebdi nad sjeverom SAD-a posljednjih nekoliko dana, a vojni dužnosnici razgovarali su o njegovom obaranju.
03.02.2023. u 08:19
get url
text

- Vlada Sjedinjenih Država je otkrila i prati sumnjivi špijunski balon koji lebdi iznad kontinentalnog dijela SAD-a. Kada je balon otkriven, američka vlada je odmah djelovala kako bi zaštitili sve osjetljive informacije - rekao je glasnogovornik Pentagona Pat Ryder.

Balon je prvi put primijećen u srijedu iznad Billingsa u Montani, a prije toga je preletio i kroz zračni prostor iznad Kanade.

U srijedu je ministar odbrane Lloyd Austin sazvao sastanak visokih vojnih i odbrambenih dužnosnika. Razmotrili su profil prijetnje kineskog balona i moguće opcije odgovora, te su na kraju odlučili da ne preporuče njegovo obaranje zbog rizika po sigurnost civila na zemlji od mogućih krhotina. Čelnici Pentagona predstavili su opcije predsjedniku Joeu Bidenu u srijedu.

NBC doznaje da su u jednom trenutku zbog balona podignuti i borbeni avioni, ali ipak nisu srušili balon. Pentagon je u svakom slučaju uvjeren da je balon kineski te su preko više kanala stupili u kontakt sa Pekingom. Nije poznato jesu li Kinezi priznali da je balon njihov.

Špijunski baloni iznad SAD-a letjeli su nekoliko puta posljednjih godina, ali čini se da se ovaj balon zadržava duže nego u prethodnim slučajevima. Između Kine i SAD-a, dvije najveće svjetske ekonomije, u posljednje vrijeme rastu napetosti zbog sukoba oko Tajvana i kineskih vojnih aktivnosti u Južnom kineskom moru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.