open-navfaktor-logo
search
Nevjerovatno
Knjiga za djecu označena kao potencijalno "seksualno eksplicitna" samo zbog prezimena autorice
Jedna dječija knjiga prekršila je zakone o cenzuri u američkoj državi Alabama koji zabranjuju da se o određenim sadržajima raspravlja u školama.
10.10.2023. u 11:56
get url
text
Ilustracija
Ilustracija

Knjiga pod nazivom "Pročitaj mi priču, Stella" označena je kao potencijalno "seksualno eksplicitna".

Sama priča se fokusira na brata i sestru, Sama i Stelu, koji uživaju u zajedničkom danu čitajući, posmatrajući oblake, posećujući jezero i leteći zmaja, navodi se na zvaničnom sajtu autora, prenosi Unilad.

Međutim, nije sadržaj knjige bio razlog za njeno označavanje, već ime autora. "Pročitaj mi priču, Stella" je napisala kanadska dječja autorica Marie-Louise Gay.

Knjiga je označena jednostavno zato što je na njoj riječ "gay" (homoseksualac, homoseksualnost) i premještena je u odjel za odrasle javne biblioteke Huntsville-Madison County (HCPL) jer bi mogla biti "seksualno eksplicitna".

Incident dolazi jer mnoge države, uključujući Alabamu, rade na donošenju zakona kao što je Zakon o roditeljskim pravima u obrazovanju, koji se također naziva "Ne govori gay".

Izvršna direktorica javne bibilioteke HCPL-a Cindy Hewitt rekla je da je knjiga greškom stavljena na listu. Dodala je da je dala instrukcije menadžerima filijala da koriste riječi kao što su "seksualnost, rod, seks i izlasci" kada traže knjige za označavanje, dodajući da je bilo pogrešne komunikacije i zbrke prilikom kreiranja liste za recenzije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.