open-navfaktor-logo
search
Stigao poziv
Ko je investitor iz Njemačke koji želi uložiti u BiH i zaposliti 2.500 radnika: Bit će izazov naći radnu snagu
Još uvijek nije poznato ko je investitor iz Njemačke koji želi u Bosni i Hercegovini uložiti 30 miliona eura i zaposliti 2.500 radnika. Jedino što je poznato jeste da dolazi iz metalsko-elektro industrije, piše portal Investitor.ba.
24.07.2022. u 10:11
get url
text

Preko poziva koji je stigao putem Predstavništva njemačke privrede u Bosni i Hercegovini kompanija traži i 20 hiljada kvadrata zemljišta sa poslovnim prostorom za kupovinu ili najam na deset i više godina.

Rad u tvornici bio bi organiziran u tri smjene, pet dana u sedmici.

No, kako piše ATV citirajući Vladimira Blagojevića, portparola Privredne komore RS-a, veliki izazov bit će osigurati radnu snagu i zemljište.

- Nažalost u prethodnom periodu neke značajne investicije nisu mogle biti ovdje realizovane jer tražite nekoliko hiljada kadrova, s obzirom na to da u ovom trenutku privredi RS-a nedostaje značajan broj adekvatne radne snage u svim granama privrede. Ukoliko nije moguće, uslovno rečeno, rasparčati tu proizvodnju onda nažalost investitori ne mogu da realizuju svoju proizvodnju - dodao je Blagojević.

U posljednjih dvije-tri godine, zbog pandemije, a sada i zbog agresije na Ukrajinu, sve je veći interes kompanija da proizvodnju presele s istoka u srednju Evropu, zbog bržeg i jednostavnijeg transporta, navodi Indikator.

Investitor iz Njemačke očekuje da će do kraja iduće godine pronaći lokaciju, ali i osigurati potrebnu radnu snagu, kako bi pokrenuo proizvodnju. Na potezu su općine i gradovi koji mogu odgovoriti ovom izazovu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.