open-navfaktor-logo
search
Seksualna trgovina
Ko je sve bio povezan s predatorom Epsteinom: U javnost izlazi popis imena koji će uzdrmati američku elitu
U narednim dana svjetlo dana ugledat će poduži popis imena povezanih sa zloglasnim seksualnim predatorom Jeffreyjem Epsteinom koji se ubio 2019. godine. Objava popisa mogla bi rasvijetliti mrežu seksualne trgovine kojom su upravljali Epstein i njegova saradnica Ghislaine Maxwell. Ona zbog zločina koje je počinila s Epsteinom služi 20-godišnju zatvorsku kaznu.
03.01.2024. u 19:03
get url
text

VEZANI TEKST - Objavljeni rezultati obdukcije: Kako je umro pedofil Jeffrey Epstein

Ovo piše BBC navodeći da bi se na popisu trebala naći imena istaknutih osoba iz svijeta politike, šoubiznisa, pa čak i kraljevskih porodica. U sudskim se dokumentima spominje 187 osoba, a mnogi od njih sada će biti prvi put imenovani.

Dosad je taj popis bio zapečaćen, ali sutkinja Loretta Preska je odlučila da se dokumenti otpečate i imena postanu javno dostupna u sklopu tužbe za klevetu koju je protiv Ghislaine Maxwell, kćerke britanskog medijskog tajkuna, pokrenula Virginia Giufrre, jedna od navodnih žrtava Epsteinovog lanca.

Sutkinja Preska primijetila je da su mnogi od pojedinaca imenovanih u tužbi već javno identificirani u medijima ili u suđenju Ghislaine Maxwell.

- Neka od imena na popisu ostat će zapečaćena, uključujući ona koja pripadaju žrtvama koje su bile djeca - istaknula je sutkinja.

Holly Baltz, urednica u Palm Beach Postu, rekla je u utorak za CNN da bi se objavom popisa mogli otkriti novi detalji.

- Čak i ako se pokaže da su imena na popisu već poznata, moglo bi se baciti novo svjetlo na tačnu prirodu njihovog odnosa s Epsteinom i Maxwellom - kazala je. 

Na popisu bi se, između ostalih, mogli naći i Epsteinovi zaposlenici ili ljudi koji su posjetili njegov dom ili koristili njegov privatni avion. Jedno od imena koje se očekuje naći na popisu je ono princa Andrewa. Sudski podnesci uključuju 40 dokumenata s dokazima žene koja je iznijela optužbe protiv princa. Johanna Sjoberg tvrdila je da joj je princ Andrew dirao grudi dok je sjedio na kauču u Epsteinovom stanu na Manhattanu 2001. godine.

Ranije je Buckinghamska palača odbacila te optužbe, no prošle je godine princ platio milione Virginiji Giuffre kako bi se nagodili oko tužbu koju je podnijela tvrdeći da ju je seksualno zlostavljao kad je imala 17 godina. Rekao je da je nikada nije upoznao i zanijekao njene optužbe.

Hoće li imenovati i Clintona?

Bivši američki predsjednik Bill Clinton spominje se više od 50 puta u sudskim dokumentima, navodi ABC News, ali nema implikacija da je s Epsteinom radio nešto nezakonito. Njegovim je avionom putovao na humanitarna putovanja u Afriku početkom 2000-ih i tada je hvalio Epsteina kao predanog filantropa.

VEZANI TEKST - Bila je njegova "jugoslovenska robinja": Ovo je djevojka koju je "kupio" milijarder Jeffrey Epstein

Clintonov tim je ranije rekao da je bivši predsjednik prekinuo sve veze s Epsteinom još prije nego što je ovaj završio pod istragom, te da ne zna ništa o Epsteinovim zločinima.

Epstein, milioner koji se družio s osobama visokog profila, izvršio je samoubistvo 2019. godine u zatvoru. Optužen je da je vodio ogromnu mrežu u kojoj je osobama visokog profila nudio maloljetne djevojke za spolne odnose. Pred sudom je tvrdio da nije kriv. Desetljeće ranije bio je osuđen za navođenje maloljetnice na prostituciju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.