open-navfaktor-logo
search
Krajina
Ko su zainteresirani investitori i zašto je aerodrom Bihaću neophodan?
Na izgradnju aerodroma u Bihaću do sada je utrošeno blizu devet miliona KM, a plan je da na pistu ovog aeorodroma prvi avion sleti za dvije godine. Da se radi o kapitalnom projektu govori i podatak da su za bihaćki aerodrom zainteresirani brojni strani ulagači. 
08.05.2021. u 08:12
get url
text

Da postoji interes stranih ulagača, potvrdio nam je i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

- Do sada je bilo dosta zainteresiranih ulagača, posebno iz arapskog svijeta, Kine i Turske. Gradnja aerodroma može se realizirati na dva načina – kroz sredstva javnih fondova ili javno-privatno partnerstvo. Realan je i jedan i drugi projekat. Takve investicije bi značile da bi se aerodrom napravio u najkraćem mogućem vremenu. Mi kada tražimo ljude koji bi to gradili, mi tražimo one koji bi mogli osigurati operacije. Nije cilj samo napraviti pistu, mi želimo da osiguramo nekoga ko će osigurati letove, a priču smo sveli na investitore koji ispunjavaju takve uvjete - kazao je Fazlić za Faktor.

Aerodrom u Bihaću je tema i na sjednicama Parlmaneta FBiH, gdje pojedni zastupnici često u pitanje dovode izgradnju i neophodnost jednog ovakvog projekta.

- Nama je aerodrom ovdje prijeko potreban jer smo odsječeni od ostatka države. Daleko smo od svih tokova, loše su nam veze sa okruženjem. Ne treba polemisati oko toga hoćemo li praviti aerodrom ili put. Trebamo pričati o tome da li će se taj novac moći vratiti. Bihać ima mnogo dijaspore u okruženju. Mi smo imali 500 hiljada noćenja u Bihaću za vrijeme pandemije, a da ne govorimo tome kako je kada je sezona - ističe Fazlić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.