open-navfaktor-logo
search
Najpoznatiji portret
Koji most se nalazi iza Mona Lise: Historičar iz Italije tvrdi da zna
Stanovnici gradića u Toskani u Italiji uzbuđeni su zbog novih tvrdnji da dio pozadine najpoznatijeg portreta na svijetu - Da Vincijeve Mona Lise - pripada njihovom gradu.
04.05.2023. u 16:35
get url
text

Italijanski historičar Silvano Vinceti rekao je da nema nikakve sumnje da je Da Vinci, u pejzažu iza enigmatičnog lika Mona Lise, naslikao most Romito di Laterina u provinciji Arezzo, piše The Guardian.

Da Vinci je naslikao portret u Firenci početkom 16. stoljeća, a identitet žene na remek djelu, za koju se vheruje da je Liza del Giocondo, podjednako je vruća tema kao i pozadina slike.

Prema nekim teorijama, most u pozadini je Ponte Buriano, blizu Laterine, dok drugi smatraju da je to Ponte Bobbio u Piacenzi.

S druge strane, Vinceti je koristeći historijska dokumenta, fotografije i snimke iz drona došao do zaključka da je riječ o etrursko-rimskom mostu Romito.

Najočigledniji detalj je, kako kaže, broj lukova - četiri. Ponte Buriano ima šest, dok Ponte Bobbio ima još više.

Do danas je samo jedan luk Romita, koji se pruža preko rijeke Arno, ostao čitav.

Dokumenti porodice Medici, koji su pronađeni u arhivima, pokazuju da je između 1501. i 1503. most bio veoma opterećen saobraćajem.

Vinceti je naveo da je tačno u tom razdoblju Da Vinci boravio u tom području, prvo u službi kardinala Cesare Borgia, a potom Piera Soderinija, državnika iz Florence.

Mjereći širinu između obala rijeka i koristeći dužinu preostalog luka mosta, italijanski historičar utvrdio je da bi tačno četiri luka bila potrebna da se premosti rijeka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.