open-navfaktor-logo
search
Finansije
Koliko dijaspora šalje novca u Bosnu i Hercegovinu
Bh. dijaspora iz godine u godinu sve je brojnija, a sa porastom broja onih koji odlaze u inostranstvo, raste i količina novca koju šalju porodicama i rodbini u Bosni i Hercegovini.  
04.12.2023. u 08:03
get url
text

Podaci Centralne banke BiH pokazuju da su samo u prvom kvartalu 2023. godine ukupni tekući transferi iznosili 1,116 milijardi KM, ali se pretpostavlja da su brojke i znatno veće ako se računaju i transferi "iz ruke u ruku".

Oko deset posto ukupnog novca koji trošimo u BiH nismo zaradili, već su nam to poslali naši ljudi iz inostranstva, kaže zvanična statistika. Prema podacima Centralne banke BiH, dijaspora je u Bosnu i Hercegovinu u prošloj godini uplatila rekordnih 4,9 milijardi maraka. U 2021. godini uplatila je 4,3, a u pandemijskoj 2020. godini u Bosnu i Hercegovinu iz dijaspore se slilo 3,8 milijardi maraka, piše BHRT.

Ipak, pretpostavlja se da je ta brojka skoro dvostruko veća jer u nju nisu uračunati "neformalni" i transferi "iz ruke u ruku". Osim slanja novca, bh. dijaspora značajan novac potroši i tokom praznika i posjeta domovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.