open-navfaktor-logo
search
Općinski sud Mostar
Konjičaninu određen pritvor: Sa saučesnicima reketirao Mostarca, nanijeli mu teže povrede i na kuću bacili bombu
Općinski sud u Mostaru na prijedlog Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona donio je rješenje kojijm je odredio jednomjesečni pritvor Dženanu Oputi (1992), rođenom u Konjicu, a nastanjenom u Tarčinu, općina Hadžići, a kojeg je Federalna uprava policije uhapsila u akciji kodnog naziva "Jaguar".
08.12.2023. u 13:07
get url
text

VEZANI TEKST - Iznuda, bacanje bombe, nanošenje teških tjelesnih povreda: U akciji FUP-a uhapšena osoba iz Hadžića

On se osnovano sumnjiči da je počinio krivična djela izazivanje opće opasnosti, teška tjelesna povreda, iznuda, ugrožavanje sigurnosti, a sve u vezi sa krivičnim djelom udruživanje radi činjenja krivičnoih djela, saopćilo je Tužilaštvo HNK.

- Osumnjičenom Dženanu Oputi se stavlja na teret da se u vremenskom razdoblju od 29.10.2023.godine do 25.11.2023.godine, zajednički i dogovorno u sastavu grupe ljudi, sa njemu poznatim osobama, udružio radi činjenja navedenih krivičnih djela, a s ciljem da sebi pribave protupravnu imovinsku korist i to na štetu imovine oštećenog I. Č. iz Mostara.

Njemu su u više navrata prijetili da će napasti na njegov život i tijelo, te ga fizički napali i povrijedili, da bi mu jednom prilikom bacili eksplozivnu napravu ispred kuće, a sve u cilju iznude novčanog iznosa od oštećenog.

To je kod oštećenog izazvalo strah za vlastitu sigurnost i sigurnost članova njegove porodice - naveli su iz Tužilaštva.

VEZANI TEKST - Bačena ručna bomba ispred dvorišta kuće u Mostaru

Općinski sud u Mostaru je ocijenio da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom Oputi, jer postoje naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo, a za to krivično djelo može se izreći kazna zatvora u trajanju od tri godine ili teža kazna.

- Kantonalno tužilaštvo HNK, u saradnji sa Federalnom upravom policije (FUP) nastavlja sa poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova krivična djela, kao i otkrivanju drugih supočinitelja ovih krivičnih djela - naveli su u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.