open-navfaktor-logo
search
Posljednji izvještaji
Kontinent koji se najbrže zagrijava: Evropa bi se trebala pripremiti za smrtonosne vrućine
Evropa bi se trebala pripremiti za smrtonosne vrućine izazvane klimatskim promjenama, navodi se u širem izvještaju u ponedjeljak, u kome se ističe da je kontinent koji se najbrže zagrijava bio prošle godine za oko 2,3 stepena Celziusa topliji nego u predindustrijskim vremenima.
20.06.2023. u 07:49
get url
text

Suša koja je desetkovala usjeve, rekordne temperature površine mora i topljenje glečera bez presedana među posljedicama su koje su navedene u izvještaju Svjetske meteorološke organizacije i Službe za klimatske promjene Copernicus Evropske unije.

Kontinent, koji se zagrijava dvostruko više od globalnog prosjeka od 1980-ih, prošle godine doživio je svoje najtoplije ljeto u istoriji, a zemlje među kojima su Francuska, Njemačka, Italija, Portugal, Španija i Ujedinjeno Kraljevstvo doživjele su najtopliju godinu dosad.

Svijet se u prosjeku zagrijao za skoro 1,2 stepena Celziusa od sredine 1800-ih, što je izazvalo razorno djelovanje ekstremnih vremenskih prilika, uključujući intenzivnije toplotne valove, ozbiljne suše u nekim područjima i olujama koje su pojačane porastom mora.

Najteže su pogođeni najugroženiji ljudi i najsiromašnije zemlje svijeta, koje su učinile malo da doprinesu smanjenju emisije fosilnih goriva koje podižu temperaturu.

Uticaji postaju, međutim, sve ozbiljniji širom svijeta, regija na sjevernoj hemisferi i oko polova doživljavaju posebno brzo zagrijavanje.

- U Evropi su visoke temperature pogoršane teške i široko rasprostranjene uslove suše, podstakle nasilne šumske požare koji su doveli do drugog najvećeg spaljenog područja u istoriji i dovele do hiljada smrtnih slučajeva povezanih sa vrućinom – rekao je generalni sekretar WMO Petteri Taalas u izjavi objavljenoj u izvještaju .

Temperatura širom kontinenta porasla je za 1,5 stepeni Celzijusa u 30 godina, od 1991. do 2021. godine, navodi se u izvještaju Stanje klime u Evropi 2022.

Zbog velikih vrućina prošle godine preminulo je više od 16.000 ljudi, navodi se u izvještaju, dok su poplave i oluje uzrokovale većinu štete od dvije milijarde dolara od vremenskih i klimatskih ekstrema.

- Da se, nažalost, ne može smatrati jednokratnom pojavom ili neobičnošću klime - izjavio je direktor Kopernika Karlo Buontempo.

- Naše trenutno razumijevanje klimatskog sistema i njegove evolucije obavještava nas da su ovakve vrste događaja dio obrasca koji će ekstremno toplotnog stresa učiniti češćim i intenzivnijim u cikompletnoj regiji – dodao je on, prenosi AFP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.