open-navfaktor-logo
search
Ročište u Vrhovnom sudu
Kontroverzne tvrdnje o ubistvu Krunića: Odbrana prvooptuženog traži ukidanje presude i rekonstrukciju
Odbrana Benedija Đukanovića, osuđenog na 40 godina zatvora za ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića, zatražila je danas u Vrhovnom sudu RS-a da se presuda ukine i uradi rekonstrukcija događaja.
27.12.2023. u 14:17
get url
text

Braniteljica optuženog, advokatica Tatjana Savić iznijela je pred vijećem kontroverzne tvrdnje da je na Krunića pucano unutar vozila!

Krunić i njegov tjelohranitelj Žarko Pavlović ubijeni su 22. aprila 2019. godine u blizini Krunićeve porodične kuće u Glamočanima kod Laktaša, a ranjen je vozač Goran Ilić.

Kobne noći u razmjeni vatre poginuo je i jedan od napadača Željko Kovačević.

Okružni sud Banja Luka je u prvostepenom postupku osudio Benedija Đukanovića na 40 godina zatvora, što je najveća kazna izrečena u RS-u od reforme pravosuđa 2003. godine. Rodoljub Gajić, bivši radnik Krunićeve zaštitarske agencije "Sector security", osuđen je na 20 godina za pomaganje u ubistvu, dok je trećeoptuženi Emilio Baldo oslobođen krivnje zbog nedostatka dokaza.

Tužiteljica Snježana Petković kazala je danas u Vrhovnom sudu RS-a da je uložila žalbu na dio presude koji se odnosi na oslobađanje Balda zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka kao i nepotpuno ili netačno utvrđenog činjeničnog stanja.

Braniteljica Đukanovića, advokatica Tatjana Savić je navela kako je prvostepeni sud u presudi postavio više pitanja nego što je dato odgovora, a da se u takvim slučajevima donosi odluka u korist optuženog, a ne na njegovu štetu.

Podvukla je da je "neprihvatljivo da u ovakvom slučaju nije rađena rekonstukcija".

Podsjetila je i na izjavu Gorana Ilića da je sve vrijeme pucano sa desne strane vozila i dodala da su nađene čahure sa lijeve strane, a pokazala je i fotografije džipa u kojem su se nalazili, kao i slike sa obdukcije Krunića.

- Nemoguće je da je pucano sa desne strane. Povrede mozga su sa lijeve, a ostaci mozga su nađeni sa desne… Na Slavišu Krunića je pucano unutar vozila. Prema njemu je išla cijev i on se pomjerao na desnu stranu - kazala je i navela kako je pucnjava naknadno "inscenirana".

Govorila je i o tome kako se presuda protiv Đukanovića zasniva na pretpostavkama i navodu da je na jednoj od pušaka pronađen miješani trag četiri osobe, od kojih je jedan Đukanovićev.

- Kako je puška došla na mjesto događaja, on ne zna, ali zna da ju je koristio i pucao iz nje za Božić i da ju je kasnije dao Željku Kovačeviću - kazala je Savić.

Advokatica Savić je ocijenila i da prvostepeni sud pravi konstrukcije u vezi smrti Kovačevića, a da vještaci tvrde da je nađen u neprirodnom položaju sa rukama iza leđa i da nema dovoljno krvi.

Branilac Rodoljuba Gajića, advokat Svetozar Bajić, ocijenio je da se presuda protiv njegovog branjenika zasniva na pretpostavkama o eventualnom umišljaju, a da postoji samo nehatno postupanje.

- Moj klijent nije znao da će Krunić biti ubijen - kazao je Bajić.

Podvukao je da Gajić drugu dvojicu optuženih i ne poznaje, nego samo ubijenog Kovačevića, kojem je ranije prenosio informacije o kretanju Krunića, ali ne i u vrijeme kobnog događaja za koji ima alibi jer je bio na zabavi. Gajić je inače u to vrijeme bio angažovan na čuvanju Krunićeve supruge i djece

- Zbog poznanstva Kovačevića je itekako stradao. Dovoljno je kažnjen što je u pritvoru ovako dugo. Svoj grijeh prema porodici Krunić je platio - rekao je advokat Bajić.

Advokat Dragan Stupar, branilac optuženog Emilija Balda koji je prvostepeno oslobođen, samo je kratko naveo da ostaju kod odgovora na žalbu tužilaštva.

Ispred Vrhovnog suda RS-a danas su bile pojačane mjere sigurnosti zbog dovođenja Đukanovića i Gajića, dok je Baldo na ročište došao sa slobode.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.