open-navfaktor-logo
search
Pandemija ne staje
Koronavirus i dalje hara svijetom: Brazil se suočava sa trećim valom, Rusijom se širi delta soj
U svijetu je zaraženo koronavirusom više do 179 miliona ljudi, a umrlo je više od 3,87 miliona. Oporavljenih je više od 163 miliona. 
20.06.2021. u 18:09
get url
text

Podaci su to portala Worldometers.

Zahvaljujući poboljšanju zdravstvenog stanja, neke zemlje, pa tako Francuska i Japan, u nedjelju su počele ublažavati epidemiološke mjere, ali je u Rusiji ponovo širenje epidemije, prouzrokovano delta sojem koronavirusa, nagnalo vlasti na pooštravanje mjera.

Kina je dosad utrošila više od milijardu doza vakcina za COVID-19, saopćilo je danas ministarstvo zdravstva, ne navodeći postotak stanovništva koji je primio obje doze.

To je više od trećine broja doza utrošenih u svijetu, ili dvije i po milijarde, pokazuju podaci agencije France Presse.

U nedjelju je u toj azijskoj zemlji bilo tek 23 novozaražena od 1,4 milijarde stanovnika. Svi novozaraženi doputovali su iz inozemstva.

Treći val u Brazilu

Takva situacija snažno odudara od one u Brazilu, gdje nedavni porast broja umrlih na dan potvrđuje dolazak trećeg vala.

Brazil, koji ima 212 miliona ljudi, druga je država na svijetu koja je imala više od pola miliona smrtnih slučajeva od koronavirusa.

Najveća zemlja Latinske Amerike prijavila je 500.800 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom, iza Sjedinjenih Američkih Država gdje su umrle gotovo 602.000 ljudi.

U Brazilu je zaraženo više od 17,8 miliona ljudi, a trenutno se svakodnevno bilježi oko 80.000 novih slučajeva.

Oko 30 posto Brazilaca dosad je primilo prvu dozu vakcine, a oko 11 posto potpuno je vakcinisano.

Zahvaljujući poboljšanju zdravstvenog stanja, Francuska u nedjelju ukida policijski sat koji je bio na snazi proteklih osam mjeseci.

Francuska, koja je s više od 110.000 umrlih među zemljama najteže pogođenim virusom, među posljednjima je, uz Italiju i Grčku, koje su zadržale takvu mjeru.

Druge evropske zemlje, pa tako Njemačka i Španija, počinju postepeno ukidati nošenje maske.

Japan ublažava ograničenja

Restrikcije se ublažavaju i u Japanu, mjesec prije Olimpijskih igara (od 23. jula do 8. augusta). Vanredno stanje ukinuto je u nedjelju, kao što je bilo planirano, u Tokiju i u još osam departmana, ali se restrikcije produžuju i mogle bi smanjiti broj posjetitelja Olimpijskih igara iz Japana.

Barovi i restorani opet će moći posluživati alkohol do 19.00 sati, ali i dalje ne smiju raditi duže od 20 sati.

Ublažene restrikcije će omogućiti održavanje sportskih događaja i koncerata s gledateljima, ali s 50 posto kapaciteta po objektu, uz najviše 10.000 posjetitelja.

Šta se događa u Rusiji

U Moskvi pak vlada oprez zbog širenja takozvanog delta soja virusa. Ruski glavni grad prijavio je u nedjelju 8.305 zaraženih u 24 sata, što je nešto manje nakon rekordnih 9.056 u petak i 9.120 u subotu.

U Sankt Peterburgu je broj novozaraženih premašio 1.000 u protekla 24 sata, prvi put od kraja februara.

Taj novi val COVID-19 je, kažu ruske vlasti, posljedica Selta varijante virusa, koja se pojavila u Indiji i prijeti da će preopteretiti moskovske bolnice.

Moskva i okolina prvi su u Rusiji ove sedmice uveli obavezno vakcinisanje za zaposlenike u sektoru usluga. Oni koji odbiju vakcinu, tamo gdje je ona obavezna, mogu biti poslani na neplaćeni dopust, rekao je ruski ministar rada Anton Kotjakov za tamošnje medije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.