open-navfaktor-logo
search
Pred put u Poljsku
Košarkaški Zmajevi ukazali na brojne probleme i poručili da žele na Olimpijske igre
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nastupit će na turniru olimpijskih pretkvalifikacija u Poljskoj od 12. do 20. augusta, gdje će igrati u grupi B protiv selekcija Poljske, Mađarske i Portugala.
10.08.2023. u 14:21
get url
text

Iako je za danas najavljena presica na kojoj su se trebali pojaviti selektor Adis Bećiragić i kapiten Miralem Halilović, pred novinare su izašli svi Zmajevi predvođeni Jusufom Nurkićem, koji je se obratio prisutnim.

- Sakupili smo se da pošaljemo snažnu poruku - kazao je Nurkić, dodavši:

- Svake godine prolazimo kroz iste probleme. Imamo velile probleme sa uvjetima, nemamo novca, a nemamo se kome obratiti. A s ozbirom kako funkcioniše država, znamo sve.

Četverica spavaju u istoj sobi, nemamo kondicionog trenera. Predsatavljamo državu u najboljem svjetlu. Idemo u Poljsku da osvojimo turnir, šaljemo poruku gdje želimo da se saberemo, političarima ne kasne plate. Imamo problem ljudske prirode.

Došlo je vrijeme da uzmemo stvar u ruke, da za djecu koja u budućnosti odluče igrati za BiH pokažemo da smo ozbiljna reprezentacija. Kod nas je cirkus. Mi kao igrači ne znamo ko je u Upravnom odboru KSBiH. Tolike sam godine ovdje, a nikog nisam vidio - kazao je Nurkić.

Potom je riječ uzeo i kapiten Halilović.

- Mi smo zahvalni na svakoj pomoći koja dođe od Saveza. Najčešći problem su finansije, ali ne vjerujem da kad bi se igrale tri utakmice ovdje da bi se ispunila dvorana. Što ne postaviti fan shopove reprezentacije, snimiti reklame. Sve je na bazi improvizacije. U teretanu nemamo pristup, uzimamo taksije.

Za nas će sve osim osvajanja turnira biti neuspjeh. Ubijeđeni smo i sigurni da ćemo to napraviti - kazao je Halilović.

Pristunim se obratio i selektor Bećiragić.

- Osjećam potrebu da se zahvalim igračima na riječima i da im se izvinim na dijelu na kojem nosim odgovornost. Kapiten Halilović je rekao da su spremni fizički i psihički da odrade dio posla zbog kojeg su došli. Najveći dio treninga je 100 posto bio ispunjen.

Da ne bude zabune, igrači svoje probleme ne prikazuju na terenu. Na tome im se zahvaljujem. Kao što je rekao Miralem mi smo obavezni jer momci ovdje dolaze rizikujući svoje zdravlje, karijere, da im osiguramo ono što je potrebno da ispunimo njihovo zahtjeve.

Nama oko ovih momaka treba vojska ljudi. Uvijek voda curi negdje, to čovjeku prije ili poslije smeta.

Predsjedniku Milošu bih se zahvalio jer smo radili tajno oko Alibegovića i jer smo uspjeli otkloniti njegovu zvjezdicu - kazao je Bećiragić.

Bećiragić je dodao da je sa Izraelcima bila dogovorena utakmica, ali su nam otkazali u zadnji momenat, baš kao i Turci, dok su nas iz Libanona odbili jer se nismo plasirali na Svjetsko prvenstvo.

Govorio je i Dalibor Miloš, predsjednik KSBiH.

- Nekad se neke stvari trebaju reći. Kada sam preuzeo dužnost predsjednika, Savez je imao samo jedan potpisan ugovor. Savez ima samo troje ili četvrto stalno zaposlenih. Košarka u BiH, a pogotovo rerezentacija je veliki brend koji nije iskorišten već 25 godina.

Mi smo objavili javni poziv za brendiranje saveza. Moramo biti svjesni naših mogućnosti ili slabosti. Nemamo riješeno sistemsko pitanje sporta. Da nije bilo Vlade Kantona Sarajevo mi sada ne bismo ni išli u Poljsku na ovaj turnir - kazao je Miloš, dodavši kako je moguće da zbog tužbi reprezentacija dobije zabranu nastupa u Poljskoj, te su u pitanju saporovi sa Mahmutovićem i Bosnićem. 

Pred novinarima je bio je Kenan Magoda, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo.

- Ovaj press se zove press ponosa i tuge. Vrti se jedna te ista priča o sportu u BiH. Trebamo pogledati sebe u ogledalo i zapitati se. Kao političar mogu reći: novca ima i previše, ne može se potrošiti. Bosna ima srce, a to će ovi momci pokazati na terenu. Ministarstvo kulture i sporta je odvojilo 300.000 KM. Izvinjavam se momcima u ime svih nas što ovako moramo komunicirati - kazao je Magoda.

Dvije najbolje ekipe iz grupe će igrati protiv najboljih ekipa grupe A, gdje se nalaze Češka, Izrael, Estonija i Sjeverna Makedonija. Pobjednik turnira plasirat će se u kvalifikacije za Olimpijske igre.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.