open-navfaktor-logo
search
Sud odlučio
Kraj priče koja je privukla pažnju cijelog svijeta: Zoološki vrt Joea Exotica završio u rukama žene čije je ubistvo naručio
Amerikanka Carole Baskin, čiji je dugogodišnji rat s Josephom Maldonadom-Passageom, poznatijim pod imenom Joe Exotic, ovjekovječen u Netflixovoj hit-seriji "Tiger King", dobila je pravo na zoološki vrt svog neprijatelja.
AUTOR: Merima Čustović
02.06.2020. u 17:09
get url
text

Naime, sud u Oklahomi presudio je u njenu korist, dajući joj kontrolu nad 64 hiljade metara kvadratnih zemljišta s velikim mačkama u okrugu Garvin u Oklahomi.

Vlasnica utočišta za životinje u Floridi godinama je kritizirala bivšeg vlasnika Maldonada-Passagea zbog postupanja sa životinjama, a ta je svađa završila na sudu i dokumentirana je u seriji "Tiger King" koja je imala rekordnu gledanost u vrijeme karantina zbog pandemije.

Maldonado-Passage, koji je na crno dilao egzotične životinje, optuživao je Carole Baskin da mu pokušava uništiti posao ocrnjujući ga na društvenim mrežama i objavljujući na YouTubeu snimke koje ga prikazuju u lošem svjetlu.

Baskin ga je optuživala za zlostavljanje životinja i vodila je kampanju protiv njegovog iskorištavanja tigrova za zaradu.

Joe Exotic prenio je još 2016. vlasništvo nad parkom partneru Jeffu Loweu, a Loweova kompanija sada ima 120 dana da isprazni zemljište i sve životinjske stanare.
Joe Exotic pratio je suđenje iz zatvora.

Naime, prošle godine osuđen je zbog pokušaja likvidacije Carole Baskin unajmljivanjem plaćenog ubice, pa služi 22 godine zatvora zbog tog i drugih zločina koji uključuju zlostavljanje životinja.

Prema sudskim dokumentima, Joe Exotic je pokušao platiti 3.000 dolara za njeno ubistvo. Ubio je pet tigrova, protivzakonito prodavao mladunčad lemura i krivotvorio dokumente.

Carole je zoološki vrt dobila kao kompenzaciju za nikad isplaćenih milion dolara odštete nakon prijašnje tužbe protiv njega.

Nova sudska presuda, kojom dobija park, počiva na prijašnjoj presudi prema kojoj je Exoticovo prenošenje vlasništva nad parkom Loweu i majci bilo protivzakonito i služilo isključivo kako bi izbjegao zakon.

Trenutni vlasnik parka, Lowe, nije iznenađen odlukom suda da zemljište dođe u ruke Carole Baskin. Ž

- Očekivali smo da će Baskin dobiti prava na bivši park i nismo osporavali njen zahtjev. Otvorit ćemo novi park Tiger King u Thackervilleu s velikim mačkama u roku od 120 dana - rekao je advokat Jeffa Lowea za CNN.

Supružnici Lowe izjavili su kako "čestitaju Carole što je za dobijanje milion dolara odštete na sudu potrošila 2,5 miliona i što je na kraju završila s komadom zemlje u zabačenom dijelu Oklahome".

- Postoji mogućnost da su tamo zakopani ljudski ostaci, pa će se osjećati udomaćeno. Mi otvaramo novi Tiger King park iza najvećeg kasina na svijetu u Thackervilleu - izjavio je par, aludirajući na optužbe protiv Carole Baskin da je ubila drugog supruga i njegovim tijelom nahranila velike mačke u svom utočištu.

Njen drugi suprug nestao je bez traga 1997. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.