open-navfaktor-logo
search
Tržište
Kratka promotivna akcija snizila cijenu nafte i benzina u Brčkom, već danas su oko tri KM po litru
Na benzinskim pumpama u Federaciji BiH nastavljen je blagi pad cijena naftnih derivata te je u utorak u Federaciji BiH prosječna cijena za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosila 3,14 KM/litru, a za Dizel BAS EN 590 (10 ppm) 3,27 KM/litru.
02.08.2022. u 14:52
get url
text

Prema današnjim podacima Sektora za cijene i analizu tržišta, Federalnog ministarstva trgovine, raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata u Federaciji BiH za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 –BMB 95 iznosi od 2,96 do 3,56 KM/litru, a za Dizel BAS EN 590 (10 ppm) od 3,16 do 3,56 KM/litru.

Jutrošnja vijest da cijena dizela, ali i benzina na jednoj benzinskoj pumpi u Brčkom iznosi 2,59 maraka obradovala je mnoge potrošače koji su u koloni čekali kako bi povoljno natočili gorivo.

Nezvanično se pak saznaje da je riječ samo o promotivnoj akciji te benzinske pumpe te da su se cijene naftnih derivata već vratile na cijenu oko tri KM/litru.

Iz Federalnog ministarstva podsjećaju da je Vlada Federacije BiH na njihov prijedlog donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate ("Službene novine Federacije BiH", broj 26/21), kojom je propisala privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata.

Predmetna Odluka je na snazi i primjenjuje se od 3. aprila 2021. godine.

Kontrolu nad primjenom Odluke vrše federalni i tržni tržišni inspektori u kontinuitetu, dodaju iz Federalnog ministarstva trgovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.