open-navfaktor-logo
search
Zahtjev Rusije
Kremlj: Nema besplatnog plina ako Evropa odbije plaćanje u rubljama
Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da Rusija neće davati plin besplatno ukoliko evropske zemlje odbiju plaćanje u rubljama.
28.03.2022. u 16:53
get url
text

Peskov je, odgovarajući na pitanja novinara u Moskvi, govorio o odluci Rusije da prima uplate u rubljama za trgovinu prirodnim gasom sa zapadnim zemljama.

Kazao je kako kompanija Gazprom i povezane jedinice razvijaju načine plaćanja, nakon čega će se odrediti jasan termin i raspored.

Govorio je također i o koracima koje će Rusija poduzeti ako evropske zemlje ne pristanu plaćati ruski plin u rubljama.

- Nećemo dati plin besplatno, to je sigurno. U našoj trenutnoj situaciji filantropija je malo vjerojatna i nema smisla - poručio je Peskov.

Njemački ministar ekonomije i zaštite klime Robert Habeck rekao je danas da je zahtjev Rusije za prelazak na rublje za plaćanje prirodnog gasa neprihvatljiv.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 23. marta najavio svoj plan prelazak na rusku rublju za plaćanje prodaje prirodnog plina.

Naglašavajući da su zapadne zemlje poduzele nelegitimne korake zamrzavanjem ruske imovine, Putin je rekao: "Zapad je zapravo narušio povjerenje u vlastite valute. Sada svi znaju da obaveze u dolarima i eurima možda neće biti ispunjene."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.