open-navfaktor-logo
search
Udruženje banaka
Kutle: Da danas završi sukob u Ukrajini, BiH će dugo voditi "rat" s inflacijom
Direktor Udruženja banaka Bosne i Hercegovine Berislav Kutle smatra da odluka Evropske centralne banke (ECB) o podizanju kamatne stope prvi put u više od 11 godina neće utjecati na finansijske tokove u našoj zemlji. 
23.07.2022. u 08:06
get url
text

- Vidim da neki mediji kažu kako je to najveće podizanje visine kamatne stope u posljednjih 11 godina, a svjesno ili ne zaboravljaju činjenicu da u tom periodu nije ni bilo povećanja. Kamate su bile u minusu, uništavana je vrijednost depozita, bio je olakšan put do kredita...

VEZANI TEKST - Evropska centralna banka podigla kamatne stope prvi put u 11 godina

Šta ovim potezom želi ECB? Suzbiti inflaciju i vratiti je na nivo od dva posto u Ervopskoj uniji, koliko je bila prije pandemije koronavirusa, odnosno rata na istoku Evrope. Istovremeno, bit će ostvaren rast kamata na depozite jer ko će držati novac u banci ako je kamata negativna ili nula - objašnjava Kutle za Faktor i dodaje:

- Za BiH ovo neće značiti skoro ništa. Pojedine banke će mijenjati kamantne stope, ali ništa drastično. Ne očekujemo visok rast.

Ističe kako će se "rat" s inflacijom, pogotovo u BiH, dugo voditi.

- Da se danas okonča sukobu Ukrajini, negativne ekonomske posljedice trpjet ćemo sigurno nekoliko godina. Inflacija u BiH je oko 15 posto, ako ne i veća. Rast plaća je neznatan, a cijene energenata i hrane ne opadaju čak i kada se na globalnom tržištu bilježi takav trend - ističe Kutle.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.