open-navfaktor-logo
search
Opljačkani u 19. stoljeću
Londonski muzej Horniman će vratiti 72 artefakta u Nigeriju
Londonski muzej Horniman saopćio je da je pristao vratiti Nigeriji artefakte opljačkane u 19. stoljeću iz Kraljevine Benin.
07.08.2022. u 17:01
get url
text

Kraljevina Benin (također poznata kao Kraljevstvo Edo, ili Benin Empire ) bila je kraljevina na području današnjeg jugozapada Nigerije. Kraljevina Benin bila je "jedna od najstarijih i najrazvijenijih država u obalnom zaleđu zapadne Afrike". Nastala je oko 11. stoljeća naše ere, i trajala je sve dok nije pripojena Britanskom Carstvu 1897. godine.

Muzej Horniman saopćio je da će vlasništvo nad 72 predmeta biti preneseno na nigerijsku vladu, javlja BBC.

Predmeti uključuju 12 beninskih bronzanih ploča, bronzanu skulpturu pijetla i ključ od kraljeve palače. Nigerijska Nacionalna komisija za muzeje i spomenike (NCMM) uputila je zahtjev za povrat artefakta u januaru ove godine.

Muzej u jugoistočnom Londonu u saopćenju navodi da je obavio konsultacije s članovima zajednice, posjetiteljima, učenicima, akademicima, stručnjacima za baštinu i umjetnicima iz Nigerije i Ujedinjenog Kraljevstva.

- Razmotreni su svi njihovi pogledi na budućnost beninskih predmeta, zajedno s porijeklom predmeta - navodi muzej.

Voditelj muzeja rekao je da je "moralno i primjereno" vratiti ih.

Posljednjih godina pojačan je politički pritisak na evropske vlade i muzeje da vrate opljačkane artefakte. To uključuje rezbarije od slonove kosti i metalne skulpture poznate kao beninske bronzane ploče.

Nekoliko hiljada beninskih bronzanih ploča i skulptura koje datiraju od 16. do 18. vijeka, ukradene su iz palate drevnog kraljevstva Benin, a završile su u muzejima u SAD i Evropi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.