open-navfaktor-logo
search
Afere
Loši momci EU-a, trojica sa fotografije poraženi na izborima ili su morali podnijeti ostavke
Subota je na evropskoj političkoj sceni bila burna. Austrijski kancelar Sebastian Kurz podnio je ostavku nakon optužbi za korupciju, a Andrej Babiš, premijer Češke, doživio je poraz na izborima u toj zemlji. 
10.10.2021. u 10:42
get url
text

Istražitelji za borbu protiv korupcije 6. oktobra su pretražili urede Kurza i njegove vladajuće konzervativne Austrijske narodne partije (OVP), kao i Ministarstva finansija i jedne medijske kuće.

Postoje indicije da su se od aprila 2016. godine sredstva ministarstva finansija koristila za objavljivanje "isključivo stranački politički motivisanih, ponekad manipulisanih anketa jedne kompanije za istraživanje javnog mnijenja", a sve u interesu Kurza, koji je tada bio ministar vanjskih poslova. Zbog toga je Kurz jučer podnio ostavku na mjesto kancelara, ali će i dalje ostati na čelu stranke. 

Andrej Babiš, češki premijer, dobio je odgovor građana te države. Ne žele ga više. Pobjedu je odnijela koalicija Spolu (Zajedno), koju čine tri stranke desnog centra: ODS, KDU-ČSL, TOP 09. Osvojile su 27,7 posto glasova. ANO, stranka koju vodi milijarder Babiš je stala na 27,1 posto. Babiš je čestitao Petru Fiali, čelniku koalicije, najvjerovatnije novom premijeru.

Babiš je ujedno posljednjih dana bio jedna od "zvijezda" Pandorinih Papira, istraživačkog projekta 600 novinara iz cijelog svijeta u kojima su otkriveni tajni računi, nekretnine i firme moćnika osnovane u takozvanim "poreskim rajevima".

Donedavni slovački premijer Igor Matovič podnio je ostavku krajem marta ove godine. Slovačka je tada bila teško pogođena pandemijom koronavirusa, a kriza vlade izbila je 1. marta pošto je Matovič naručio pošiljku ruskih vakcina Sputnjik V bez znanja koalicionih partnera. Nakon toga bio je primoran podnijeti ostavku. 

Tako su dva od četiri čelnika država, članica Višegradske grupe (V4), u kratkom roku doživjeli poraze ili su zbog afera u svojim zemljama bili primorani podnijeti ostavke. Jučer im se pridružio i Kurz.

Fotografija nastala 2018. godine, tokom sastanka Višegradske grupe, poslužila je od jučer za razne mimove na društvenim mrežama. Inače, Višegradsku grupu čine Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska. Nakon što je Sebastian Kurz preuzeo dužnost austrijskog kancelara, počeo je jačati veze između Austrije i V4. Kao takvi snažno su se protivili imigracijskoj politici Njemačke i EU te postali snažan faktor evropske politike.

Grupa je formirana na sastanku državnika Čehoslovačke, Mađarske i Poljske održanom 15. februara 1991. u mađarskoj tvrđavi Višegrad.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.