open-navfaktor-logo
search
Bjelorusija
Lukašenkovom protivniku Babariku prijeti 15 godina zatvora, danas presuda
Više od godinu nakon hapšenja, bivšem bankaru i istaknutom bjeloruskom opozicionom čelniku Viktoru Babariku prijeti 15 godina zatvora dok se njegovo kontroverzno suđenje u Minsku završava u utorak.
06.07.2021. u 09:03
get url
text

Babariko, 57-godišnjak, smatrao se najperspektivnijim protivnikom dugogodišnjeg vladara Aleksandra Lukašenka uoči prošlogodišnjih predsjedničkih izbora.

Tada je, samo nekoliko sedmica prije augustovskih izbora, zatvoren. Babarikovo hapšenje uslijedilo je dok je sa sinom bio na putu prema izbornoj komisiji kako bi predao potpise za svoju kandidaturu.

Lukašenko je otvoreno pozvao vlasti da poduzmu akciju protiv njegovog rivala. Tužitelji Babarika terete za pranje novca, primanje mita i utaju poreza.

Babariko negira optužbe, a njegovo suđenje je naišlo na međunarodnu osudu kada je počelo u februaru.

Izbori u augustu, za koje se smatra da su namješteni za ponovno biranje Lukašenka, izazvali su masovne proteste u Bjelorusiji, a sudjelovalo je stotine hiljada ljudi.

Deseci hiljada su privremeno uhapšeni, stotine ozlijeđeni i nekoliko ubijenih.

Lukašenko vlada četvrt stoljeća i često ga se naziva posljednjim evropskim diktatorom, piše dpa. Evropska unija više ga ne priznaje kao legitimnog vođu zemlje.

Procjenjuje se da Bjelorusija drži oko 400 političkih zatvorenika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.