open-navfaktor-logo
search
Potpisan ugovor
Lumiwings 18. decembra počinje letove iz Tuzle, poznate sve destinacije i cijene karata
Grčka aviokompanija Lumiwings 18. decembra počinje letove s Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT) na pet evropskih destinacija, a cijena karata je od 75, odnosno 78 eura. Uz pet evropskih destinacija u pripremi je i linija za Istanbul.
01.12.2023. u 11:48
get url
text
Međunarodni aerodrom Tuzla
Međunarodni aerodrom Tuzla

VEZANI TEKST - Lumiwings iz Tuzle bi trebao letjeti na šest destinacija u četiri zemlje EU-a, saznajemo i cijenu karata

Od 18. decembra kreću letovi za švedske gradove Stockholm i Halmstad, 19. decembra za nizozemski Maastricht, a 20. decembra za njemački Saarbrucken i danski Esbjerg. Da bi krenuli letovi za Istanbul, potrebno je sačekati da se odobrenje koje ima MAT, promijeni sa Air Montenegra na Lumiwings.

- Naša očekivanja su da će uspostavljene letove putnici dobro prihvatiti te da će ponuđeni letovi posebno pobuditi ponovni interes dijaspore jer od toga u konačnici uveliko zavisi uspjeh ovog zajedničkog projekta.

Kako bismo omogućili putnicima da kupe avionske karte za predstojeće zimske praznike po povoljnijim cijenama, od danas nudimo avionske karte po cijenama već od 75 eura za putovanja od 18. decembra. Obavještavamo putnike da će se avionske karte po ovim povoljnim cijenama brzo prodati, stoga pozivamo zainteresovane putnike da što prije posjete našu web stranicu kako bi iskorstili ovu priliku - rekao je odgovorni menadžer aviokompanije Lumiwings Dimitrios Kremiotis.

Ugovor MAT-a i Lumiwingsa potpisan je nakon što je Vlada Tuzlanskog kantona osigurala 2,5 miliona KM kao podršku ovom projektu u vidu subvencija te je raspisan javni poziv za aviokompanije. Subvencija je koncipirana tako da će novcem iz budžeta TK biti pokriveni eventualni gubici aviopkompanije.

Direktor MAT-a Dževad Halilčević rekao je da su u zimskom redu letenja planirana po dva leta sedmično na sve destinacije, a kada bude uspostavljena linija za Istanbul, Lumiwings će za najveći grad Turske letjeti tri puta sedmično.

- Uspostavljanjem baze Lumiwingsa dolazimo u poziciju da vratimo značajan broj aviolinija ukinutih početkom septembra. Ukoliko odziv putnika bude dobar, već u januaru ćemo najaviti nove destinacije. Krećemo s ovih šest destinacija jer su za njih putnici pokazali najveći interes. Sporazum s Lumiwingsom nam omogućava da brzo promijenimo broj frekvencija ka određenim destinacijama ili da vrlo brzo zamijenimo destinaciju za koju nema interesa - rekao je Halilčević.

Putnike iz Tuzle prevozit će Boeing 737-700 sa 149 putničkih mjesta.

- Naš dugoročan plan je da imamo deset destinacija po dva puta sedmično, s tim da bismo u Istanbul imali letove tri puta sedmično. To je kapacitet koji mi možemo da zadovoljimo - dodao je Halilčević.

Podsjećamo, MAT se našao u problemima nakon što je niskobudžetna kompanija Wizz Air u julu ove godine odlučila da ukine svoju bazu u Tuzli te broj linija sa više od deset tokom zimskog reda letenja smanji samo na tri, a to su Basel, Dortmund i Memmingen.

- Ponudili smo subvenciju, a to smo uradili zbog putnika, zbog naše dijaspore, a onda zbog pozitivnog utjecaja na trgovinu i turizma. U tom kontekstu 2,5 miliona KM nije veliki iznos, uzimajući u obzir šta dobijamo s pola miliona putnika. Mi znamo da MAT jedini ima potencijal da se razvije na nivo beogradskog i zagrebačkog aerodroma. Možda to nekima smeta, ali nama je motiv da idemo u pravcu razvoja našeg aerodroma - rekao je Irfan Halilagić, premijer TK.

{$galerijaFotografija}

aerodrom-tuzla.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.