open-navfaktor-logo
search
Jelisejska palata
Macron sa Abbasom: Moramo se pozabaviti uzrocima višegodišnjeg zastoja u rješavanju palestinskog pitanja
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izjavio je da je neophodno pozabaviti se dubokim političkim uzrocima koji izazivaju višegodišnji zastoj u procesu rješavanja palestinskog pitanja i da je to moguće samo okončanjem jednostranih poteza na terenu.
20.07.2022. u 15:29
get url
text

Macron je u Jelisejskoj palati u Parizu primio palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, a prije početka sastanka u obraćanju novinarima je pozdravio napore koje Abbas ulaže s ciljem očuvanja mira u Palestini te je dodao da je današnji sastanak važan u kontekstu zabrinjavajuće situacije na Bliskom istoku.

- Moramo se pozabaviti dubokim političkim uzrocima dugogodišnjeg zastoja. To je moguće okončanjem jednostranih koraka na terenu - rekao je Macron.

On je kazao da raseljavanje palestinskih porodica, rušenja palestinskih kuća i izraelska politika gradnje ilegalnih naselja udaljavaju od mogućnosti uspostavljanja mirne palestinske države pored Izraela.

Ističući da je potrebno obnoviti politički dijalog između Izraelaca i Palestinaca, Macron je rekao da težnja miru nema alternativu.

- Francuska će nastaviti da podržava palestinski narod. Palestina je također pogođena nestašicom hrane izazvanom ratom Rusije i Ukrajine - kazao je Macron.

Abbas je svoje obraćanje novinarima počeo podsjećanjem na smrt palestinske novinarke Al Jazeere Sirin Abu Akile, koju su ubile izraelske snage u sjevernom gradu Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali.

- Međunarodna zajednica treba da ima samo jedan kriterij i mi želimo da Akiline ubice budu procesuirane - rekao je Abbas.

Ističući da je rješenje o dvije države u izraelsko-palestinskom pitanju ugroženo praksama Izraela, Abbas je naglasio potrebu da se zaustavi jednostrana izraelska praksa.

On je kazao da rješenje krize podrazumijeva uspostavu palestinske države u granicama iz 1967. godine i sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

Abbas je poručio da je Palestina spremna na saradnju s Francuskom, Evropskom unijom i arapskim zemljama.

- Odbacujemo pokušaje Izraela da promijeni karakter i identitet Jerusalema, njegovu politiku deportacije, rušenja palestinskih domova, napade na kršćanske i muslimanske vrijednosti, imovinu i svetilišta, politiku naseljavanja i nasilje doseljenika - rekao je Abbas.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.