open-navfaktor-logo
search
Suzbijanje inflacije
Mahmuzić: Nije vrijeme za ekstraprofit banaka dizanjem kamata; Čavalić: Šta za BiH znači jačanje dolara
Evropska centralna banka (ECB) je u nastojanjima da suzbije inflaciju još jednom podigla kamatne stope za pola postotnog boda.
07.02.2023. u 16:09
get url
text

VEZANI TEKST - Hoće li rasti kamatne stope u BiH, šta je s depozitom

Istovremeno, brojni građani u Federaciji Bosne i Hercegovine dobijaju obavijesti iz banaka kako im je povećana kamata na kredite. Da li je to zaista neizbježno?

- Banke u FBiH imaju zakonsku slobodu da formiraju visinu kamate. To je sloboda tržišta, oni su profitabilne finansijske institucije. Međutim, mislim da nije vrijeme za ostvarivanje ekstraprofita, pogotovo što ne rastu kamate na depozite. Sve to može dovesti do destabilizacije ukupnog bankarskog, pa i finansijskog sektora.

Nije isključeno da značajan broj klijenata ne bude mogao vraćati kredite i šta onda? Ne bi se trebalo voditi kratkoročnim motivima - kaže za Faktor Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH.

Uporedo s dizanjem kamatnih stopa euro je dodatno oslabio u odnosu na američki dolar. Ta informacija je itekako bitna za našu ekonomiju jer je konvertibilna marka u direktnoj vezi s vrijednošću eura.

VEZANI TEKST - Senad Softić, guverner CBBiH: Naredna godina će biti vrlo izazovna, rast će kamate, ali ne očekujemo recesiju

- Svako slabljenje ili jačanje eura i dolara ima posljedice za BiH. Recimo, kupovina i prodaja nafte obavlja se u pravilu dolarima, tako da ako raste vrijednost te valute, rast će i cijena ovog energenta i njegovih derivata - objašnjava za Faktor Admir Čavalić, federalni zastupnik (Stranka za BiH) i ekonomski analitičar.   

Jačanje dolara ima direktne posljedice na vanjskotrgovinsku razmjenu BiH i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

- Ako izvozimo u SAD, jači dolar pojeftinjuje naš izvoz. S druge strane, kada uvozimo iz Amerike, recimo mašine za kapitalne projekte, one će biti skuplje osim ako se uvoznici nisu osigurali valutnom klauzulom - ističe Čavalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.