open-navfaktor-logo
search
Usvojena odluka
Mahmuzić: Novi moratorij na otplatu kredita i grejs period za pogođene privredne grane
Upravni odbor Agencije za bankarstvo Federacije BiH danas je usvojio odluke o privremenim mjerama koje banka, te lizing društva i mikrokreditne organizacije primjenjuju za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih koronavirusaom.
24.08.2020. u 18:01
get url
text

Kako je za Faktor kazao Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH, ovim odlukama predviđena je mogućnost moratorija od šest mjeseci na otplatu kredita, s tim da privrednici koji posluju u posebno pogođenim granama imaju mogućnost i za grejs period od 12 mjeseci. 

- To znači da pogođene privredne grane imaju mogućnost izbora moratorija ili grejs perioda. Ako je neko ostao bez posla, ako mu je smanjeno primanje i ne može plaćati kredit zbog korone, mora mu biti odobrena jedna od mjera, isto kao što je bilo i dosad. Cilj je da "ispravimo krivulju" i ovaj ekonomski udar što više odgodimo i razložimo, da ne bi uništio ekonomiju i bankarski sistem - istakao je Mahmuzić. 

Zahtjevi za primjenu mjera iz ovih odluka mogu se podnositi bankama, mikrokreditnim organizacijama i lizing društvima do 31. decembra ove godine . 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.