open-navfaktor-logo
search
Sud u Banjoj Luci
Maksimalna kazna: Zdravko Raca osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva sestre
Zdravko Raca (60) osuđen je danas u Okružnom sudu Banja Luka na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora zbog ubistva sestre Mirjane Wagner u junu ove godine u mjestu Obodnik kod Кotor-Varoši.
26.09.2022. u 14:51
get url
text

On je ranije priznao krivicu i izrazio kajanje.

VEZANI TEKST - "Žao mi je, kajem se": Zdravko Raca priznao da je ubio sestru prema kojoj je ispalio osam metaka

Predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić danas je kazao da je Raca prilikom izvršenja djela pokazao veliku bezobzirnost zbog čega je osuđen na maksimalnu kaznu, te dodao da je ovo poruka da se "ovakve stvari ne smiju dešavati".

Prema navodima iz optužnice ubistvu je prethodila svađa oko imovine koju su brat i sestra trebali podijeliti iza pokojnog oca, a Raca je kobnog dana bio u stanju srednjeg pijanstva sa koncentracijom alkohola u krvi od 1,96 promila.

Oko 13.30 sati je ušao u svoju kuću i sa regala u spavaćoj sobi uzeo pištolj marke ''Crvena zastava M57'', napunio ga mecima i stavio iza pojasa, a potom se uputio do kuće pokojnog oca gdje je u hodniku uočio sestru.

Obratio joj se riječima "Znaš li šta si mi uradila?", nakon čega je izvadio pištolj iza pojasa, repetirao ga i u pravcu oštećene ispalio svih osam metaka koliko je stavio u pištolj. Dodaje se da je bio svjestan da će time prouzrokovati njenu smrt.

Wagner je pogodilo više metaka i nanesene su joj brojne povrede među kojima i u predjelu grudnog koša, te je odmah preminula usljed masivnog unutrašnjeg krvarenja.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.