open-navfaktor-logo
search
Privredna komora FBiH
Mališević: Uvođenje Covid pasoša može uzrokovati probleme bh. prijevoznicima
Direktor Sektora za industriju i usluge i sekretar Udruženja metalske i elektro industrije Privredne komore FBiH (PKFBiH) Almin Mališević izjavio je da bi eventualno uvođenje Covid pasoša na prostoru EU moglo prerasti u veliki problem i odraziti se na privredu BiH.
21.03.2021. u 12:42
get url
text

- Transportne i druge kompanije koje isporučuju proizvode na tržište EU mogle bi doći u situaciju da, zbog nemogućnosti vakcinisanja vozača i osiguranja Covid pasoša, ne mogu na vrijeme isporučiti svoje proizvode. Stoga apelujemo na nadležne da takvu mogućnost imaju u vidu i da se osigura vakcinisanje vozača kako bi transport putnika i roba mogao nesmetano funkcionirati - istakao je Mališević.

Sumirajući poslovne rezultate za 2020. godinu u metalskoj, automobilskoj, elektro i namjenskoj industriji, Mališević je rekao da ostvarenim učincima rijetko ko može biti zadovoljan.

- Radi se o tradicionalnoj okosnici prerađivačke industrije, koja svoje proizvode uglavnom izvozi na tržište EU i šire i koja je kontinuirano rasla prethodnih godina, ali je pandemija utjecala da lani dođe do smanjenja proizvodnje i izvoza - naveo je Mališević.

Revidirane strategije za naredni period

Poučeni iskustvima u prošloj godini, prema njegovim riječima, privrednici su revidirali strategije i planove za naredni period. 

Prema statističkim podacima, kako je dodao, ukupan izvoz BiH u 2020. godini iznosio je oko 10,8 milijardi KM i za 8,79 posto je manji u odnosu na 2019. Izvoz Federacije BiH lani je bio 6,99 milijardi KM i za 9,99 posto je manji od izvoza u predhodnoj godini.

- Izvoz metala i njihovih proizvoda u FBiH je iznosio 1.318.834.628 KM i manji je za 20,35 posto u odnosu na 2019. Izvoz grane mašine, aparati, mehanički uređaji, kotlovi, medicinski instrumenti, nuklearni reaktori i dijelovi u 2020. je iznosio 638.739.111 KM i za 7,19 posto je manji nego u prethodnoj godini.  Jedina grana u okviru metalske i elektro industrije koja je imala porast izvoza prošle godine jesu električne mašine, oprema i njihovi dijelovi i to za 6,05 posto, a iznosio je 581.853.905 KM - naveo je Mališević.

Izvoz u oblasti vozila i njihovi dijelovi FBiH iznosio je 317.008.880 KM i manji je za 8,57 posto u odnosu na godinu ranije. Kada je riječ o namjenskoj industriji Federacije BiH, dodao je Mališević, godina iza nas donijela je smanjenje potražnje proizvoda na svjetskom tržištu.

Udruženje metalske i elektro industrije Privredne komore Federacije BiH, prema njegovim riječima, u svakodnevnom je kontaktu s članicama i mnoštvo je problema s kojima se susreću kompanije.

- Problemi obolijevanja i izolacija radnika kompanijama stvaraju ogromne probleme, što dovodi do toga da je gotovo nemoguće ispoštovati ugovorene rokove, ali i pokriti nastale troškove. Važno je napomenuti da kompanije metalske i elektro industrije FBiH i pored teškog perioda kroz koji su prošli i prolaze nisu otpuštale radnike - istakao je Mališević.

Kompanijama potrebni povoljni krediti

Podrška Vlade FBiH, u vidu grant sredstava izvoznim privrednim subjektima, koja je realizirana krajem 2020. godine, pomogla je kompanijama da izmire obaveze prema radnicima, kao i druge troškove.

- Kompanije očekuju da će Vlada FBiH nastaviti sa sličnim programima podrške i da će pored izvoznika, pomoć dobiti i kompanije koje rade na domaćem tržištu, kao i one koje dosad nisu koristile poticajna sredstva. Također, kako bi pratili razvoj i potrebe tržišta, kompanijama su potrebna povoljna kreditna sredstva za razvoj, modernizaciju proizvodnje kao i širenje proizvodnih kapaciteta - istakao je Mališević.

Da bi se očuvala proizvodnja i radna mjesta, kako je dodao, neophodna je pomoć svih nivoa vlasti u BiH. Iz PKFBiH su pozvali donosioce mjera da prilikom njihovog donošenja vode računa da budu usklađene s potrebama privrede i da se funkcioniranje kompanija ne dovode u pitanje.

- Vjerujemo da će bh. metalska i elektro industrija iz ove krize izaći stabilna kako bi spremno dočekali nove poslove.  Nadamo se da ćemo biti svjedoci napretka i razvoja, kao i boljih rezultata u narednim godinama - naveo je Mališević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.