open-navfaktor-logo
search
Suđenje za ubistvo
Mandić, suočen sa priznanjem svirepog zločina u istrazi, sve negira i tvrdi: To nisu bile moje riječi
U Okružnom sudu Banja Luka danas je pročitan zapisnik iz istrage o policijskom saslušanju Dalibora Mandića (37), tada osumnjičenog za svirepo ubistvo Ariela Bogdanovića (28) u Banjoj Luci, u kojem on sve priznaje i izražava kajanje.
26.12.2023. u 13:29
get url
text

Međutim, Mandić je danas, na nastavku suđenja za ovaj zločin, sve odbacio tvrdeći da "to nisu njegove riječi".

On je i tokom svjedočenja na prethodnom ročištu kazao da mu je slučaj namješten, a da mu je ranije priznanje u istrazi - iznuđeno pod prisilom, što je i danas ponovio.

Tužiteljica Tanja Mrđa danas je u sudnici pročitala zapisnik o njegovom saslušanju u Policijskoj upravi Banja Luka od 3. decembra prošle godine, dan nakon ubistva, a u kojem Mandić detaljno govori o svom odrastanju, a potom i o odnosu sa Bogdanovićem, te opisuje dešavanja kobnog dana.

Između ostalog, navodi kako je vanbračno dijete, da je njegova majka samohrana, o tome kako je nakon njene hospitalizacije na Psihijatriji živio sa bakom u Bosanskom Brodu koja ga je školovala, zatim o dolasku u Banju Luku i upisu studija Agronomije…

Mandić je u policiji naveo i kako se zaposlio u IT firmi, gdje je sa Bogdanovićem i drugim kolegama imao "fin odnos", te da su jednom bili u "interesantnom izlasku u grad".

- Nedugo nakon toga odnos se drastično promijenio. Sa Bogdanovićeve strane krenuli su izlivi bijesa -ispričao je Mandić u izjavi pred policijom.

Naveo je i kako je jednom prilikom pričao sa radnom kolegicom, kada mu je Bogdanović navodno "simulirao udarac laktom u lice", što je kod njega izazvalo veliki strah jer je imao "fobiju od nasilja".

Mandić je govorio i o tome da su Bogdanović i još jedan radni kolega "u tandemu bili nasilni prema njemu", zbog čega su strah i anksioznost rasli.

- Meni je posao bio izvor egzistencije, a njima za džeparac - rekao je Mandić.

Govorio je o tome kako je na dan ubistva došao s posla, odmorio se, a potom otišao da džogira, dok je iz "sigurnosnih razloga", stavio kuhinjski nož u ruksak.

Ispričao je da je u jednom momentu ugledao Bogdanovića koji je "ofanzivno krenuo prema njemu", zbog čega je "iz straha izvadio nož i ubo ga".

U policijskom zapisniku je detaljno opisao i kako je Bogdanović počeo da bježi, kako ga on sustiže te, u trenutku kada je pao na asfaltnu podlogu, još nekoliko puta ubada nožem. Govorio je i o napuštanju mjesta događaja, kao i o tome da je nož bacio u Vrbas, a onda duks i kabanicu u kontejnere.

- Poslije čina koji sam napravio u strahu, htio sam da se prijavim, ali nisam stigao. Policajci su me preduhitrili… Jako se kajem. Nisam siguran da sam bio pri čistoj svijesti. Znam da sam bio u izrazitom strahu - pročitano je iz zapisnika.

Zbog njegovih tvrdnji da to nisu njegove riječi, da mu u policiji nije dozvoljeno ni da pročita zapisnik, predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović je za sljedeće ročište najavio saslušanje dvoje policijskih službenika koji su bili prisutni tokom njegovog ispitivanja.

Odbrana je sudu predala i bilješke kojima se Mandić služio tokom saslušanja na prethodnom ročištu, pod nazivom "Životopis Dalibora Mandića".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.