open-navfaktor-logo
search
Agresija na Ukrajinu
Mariupolj u opasnosti od epidemije kolere: "Bolesti su već u gradu"
Ukrajinski lučki grad Mariupolj, koji je skoro uništen sedmicama granatiranja i sada pod ruskom kontrolom, u opasnosti je od velike epidemije kolere, saopćilo je britansko Ministarstvo odbrane.
10.06.2022. u 21:38
get url
text
Mariupolj

Velik dio gradske infrastrukture je oštećen ili uništen, a voda se pomiješala sa kanalizacijom, prema UN-u.

Nehigijenskim uvjetima "doprinose" leševi i smeće na ulicama, piše BBC.

Kolera se obično dobija ako se jede ili pije kontaminirana hrana ili voda i usko je povezana s lošim sanitarnim uvjetima.

U Mariupolju je i ranije bilo izbijanja bolesti, a u posljednjih mjesec dana zabilježeni su izolovani slučajevi.

Ukrajinski gradonačelnik Mariupolja Vadym Boychenko rekao je da su "kolera, dizenterija i druge zarazne bolesti već u gradu" i da je grad zatvoren kako bi se izbjegla veća epidemija.

No gradonačelnik kojeg je imenovala ruska strana tvrdi da se redovno testiraju i da nije zabilježen nijedan slučaj kolere.

Ukrajinsko ministarstvo zdravlja saopćilo je da ima ograničen pristup informacijama iz Mariupolja, ali je provelo testiranje na teritoriji pod kontrolom Ukrajine i nije otkrilo nijedan slučaj.

Ranije ove sedmice, UN su saopćile da se voda pomiješala s kanalizacijom u Mariupolju, što povećava rizik od izbijanja kolere. Crveni krst je upozorio da je uništenje sanitarne infrastrukture postavilo tlo za širenje bolesti koje se prenose vodom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.