open-navfaktor-logo
search
Njemačka
Među stradalim i jedan Bosanac: U Hanauu održan komemorativni skup za žrtve terorističkog napada
U gradu Hanauu, u Njemačkoj održan je komemorativni skup u znak sjećanja na devet žrtava rasističkog i terorističkog napada koji se desio u tom gradu 19. februara ove godine.
20.08.2020. u 10:21
get url
text

Osim u Hanauu slični skupovi i mitinzi održani su u Berlinu i drugim njemačkim gradovima povodom šest mjeseci od smrti devet osoba među kojima je bilo četvero Turaka i jedan državljanin Bosne i Hercegovine Hamza Kurtović.

Claus Kaminsky, gradonačelnik Hanaua, u obraćanju na skupu kazao je da je 19. februar bio najcrnji dan za grad Hanau nakon Drugog svjetskog rata.

Istakao je da građani Hanaua nikada neće zaboraviti ovaj strašni rasistički teroristički napad.

Sa skupa u Berlinu, kojem je prisustvovalo nekoliko hiljada osoba, poručeno je da u Njemačkoj očigledno postoji problem rasizma te je naglašeno kako je potrebna mnogo efikasnija i odlučnija borba protiv rasizma.

Okupljeni su također kritikovali i policijsko nasilje u Njemačkoj tokom posljednjih dana.

Podsjetimo, rasistički terorista identifikovan kao 43-godišnji Tobias Rathjen izveo je u srijedu navečer, 19. februara, oružani napad na dva ugostiteljska objekta u Hanauu i ubio devet osoba. Rathjen se nakon napada vratio u stan gdje je prvo usmrtio svoju majku Gabriele Rathjen, a potom izvršio samoubistvo.

U napadu su ubijeni Mercedes Kierpacz, Sedat Gurbuz, Gokhan Gultekin, Hamza Kurtović, Ferhat Unvar, Kaloyan Velkov, Vili Viorel Paun, Said Nesar Hashemi i Fatih Saracoglu.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.