open-navfaktor-logo
search
Analiza
Međunarodni aviodolasci u Sarajevo ove zimske sezone bit će veći za 25 posto u odnosu na 2019.
Međunarodni aviodolasci u Sarajevo ove zimske sezone se očekuje da budu 25 posto veći na odnosu prije pandemije koronavirusa, odnosno na rekordnu 2019. godinu, pokazala je analiza ForwardKeysa.  
23.12.2023. u 10:35
get url
text

- Legalno nismo u mogućnosti komentarisati apsolutne brojeve dolazaka u određenu destinaciju. Konkretno u ovoj analizi poredimo broj karata koji je kupljen do današnjeg dana za dolaske u periodu decembar 2023. - februar 2024. sa istim podacima za decembar 2018. - februar 2019. godine - kazala je Feni ekspertica u španskoj kompaniji za oblast turizma ForwardKeys Ema Mandal.

Ona je istakla da je od svih dolazaka na cijelo Balkansko poluostrvo, četiri posto predviđeno da bude u Sarajevu, dok je prije pandemije taj udio bio tri posto.

- Rekla bih da je to poprilično dobar udio uzimajući u obzir da je u analizu uključena i Atina gdje je broj povezanih destinacija nemjerljivo veći - kazala je Mandal.

Govoreći o zemljama iz kojih se očekuje najviše dolazaka u glavni grad BiH, Mandal je istakla da su Njemačka i Švicarska na vrhu liste što nije iznenađujuće uzimajući u obzir veliki broj bh. dijaspore koja živi u tim zemljama.

- Međutim ove godine Amerika takođe zauzima vrlo visoku poziciju i štaviše očekuje se 78 posto više dolazaka iz Sjedinjenih Država nego u 2018. i 2019. godini. Dolasci iz Danske su također u velikom porastu gdje ove godine očekujemo duplo više turista nego prije pandemije, dok iz Velike Britanije očekujemo 28 posto više dolazaka - kazala je Mandal.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.