open-navfaktor-logo
search
Saopćio odluku
Međunarodni sud pravde u Hagu naredio Izraelu da spriječi genocid u Gazi: Odmah zaustaviti napade!
Međunarodni sud pravde (ICJ) u Hagu je u predmetu koji je pokrenula Južnoafrička Republika, a u kojem se tvrdi da Izrael provodi genocid, presudio da su Palestinci Gaze, izloženi izraelskim napadima, "zaštićena grupa" iz Člana 2 Konvencije o genocidu. 
26.01.2024. u 13:47
get url
text

Također, Izrael mora, u odnosu na Palestince u Gazi, poduzeti sve mjere u svojoj moći da spriječi počinjenje djela obuhvaćenih Konvencijom o genocidu. Pored toga, od Izraela se traži da odmah zaustavi sve vojne operacije u i prema Gazi.

Južnoafrička Republika podnijela je tužbu protiv Izraela 29. decembra 2023, navodeći da je prekršio obaveze prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida te zatražila privremene mjere kako bi se "spriječila daljnja, ozbiljna i nepopravljiva šteta pravima palestinskog naroda prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida".

Današnju odluku donijelo je vijeće od 17 sudija iz: Australije, Brazila, Kine, Francuske, Njemačke, Indije, Jamajke, Japana, Libana, Maroka, Rusije, Slovačke, Somalije, Ugande, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), zajedno sa ad hoc sudijama iz Izraela i Južnoafričke Republike (JAR).

Prije nego što je saopćena odluka, predsjedavajuća Suda, Amerikanka Joan Donoghue je kazala da ICJ odbio zahtjev Izraela da se slučaj Južnoafričke Republike odbaci. 

- Sud smatra da ne može prihvatiti zahtjev Izraela da se slučaj ukloni s opće liste - kazala je.

Ispred zgrade Suda nalazi se veći broj policajaca, novinari i građani koji nose palestinske zastave.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.