open-navfaktor-logo
search
Bivši ruski predsjednik
Medvedev upozorio da će čovječanstvo biti ugroženo ako Zapad pokuša kazniti Rusiju za rat u Ukrajini
Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da bi pokušaji Zapada da kazni nuklearnu silu poput Rusije za rat u Ukrajini mogli ugroziti cijelo čovječanstvo, dok se u ratu koji traje gotovo pet mjeseci gradovi pretvaraju u ruševine, a hiljade ljudi ostaju bez domova.
07.07.2022. u 07:50
get url
text

- Apsurdna je pomisao o kažnjavanju zemlje koja je jedna od najvećih nuklearnih sila i potencijalno ugrožava čovječanstvo - rekao je za Telegram Medvedev, koji je sada zamjenik predsjednika Ruskoga vijeća sigurnosti.

Rusija i SAD kontroliraju oko 90 posto svjetskih nuklearnih glava, a svaka ih u svojim vojnim zalihama ima 4.000, prema Federaciji američkih naučnika.

Medvedev je prozvao SAD za prolijevanje krvi širom svijeta, od ubijanja autohtonog američkog stanovništva, američkih nuklearnih napada na Japan i vođenje ratova od Vijetnama do Afganistana.

Pokušaji da se iskoriste sudovi za istraživanje ruskoga djelovanja u Ukrajini bilo bi, rekao je Medvedev, uzaludno i moglo bi izazvati globalnu devastaciju.

Ukrajinska je vojska u srijedu saopćila da je odvratila svako veliko rusko napredovanje prema sjeveru Donjecka, ali pojačava se pritisak granatiranjem grada Slovjanska i okolnih naseljenih mjesta.

U saopćenju se dodaje da ruske snage bombardiraju nekoliko ukrajinskih gradova teškim oružjem kako bi omogućile napredovanje pješaštva prema jugu regije i blizu Slovjanska.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.