open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Mehmedović poziva na podizanje optužnice protiv Christiana Schmidta: Vodi putinovsku politiku u BiH
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović pozvao je Bošnjake, ali i ostale narode u BiH koji su u grupaciji ispod cenzusa od 3 posto da odmah podignu optužnicu protiv visokog predstavnika Christiana Schmidta "za pokušaj odavanja ustavnog priznanja etničkom čišćenju, UZP-u i ratnim zločinima".
21.07.2022. u 14:06
get url
text

U saopćenju za javnost Mehmedović je optužio Schmidta da vodi "putinovsku politiku u BiH".

- EU je prvo dopustio da Putin od Ukrajine napravi Bosnu, a sada vi u Bosni pravite modele kako da Putin legalizuje agresiju. Mi smo to preživjeli, preživjeti ćemo i Vas! Posebno je opasno i na to se mora snažno reagovati: lagali ste predstavnike nehrvatskih stranaka u BiH prilikom tzv. konsultacijskih razgovora i otvoreno manipulirali s njima. To ste radili ciljano. To je nedopustivo manipulisanje i laganje za interes Čovića i Plenkovića i Hrvatske. Pravite izdajice od njih, navukli ste ih na tanak led i od njih pred narodom napravili budale sa interesom da građanske opcije i one opcije koje nisu za etničku podjelu ponizite i prikažete kao naivne - navodi Mehmedović, dodajući da modelom cenzusa od 3 posto visoki predstavnik rješava Putinu model kako da dokine izbor Ukrajinaca u odmetnutim pokrajinama.

VEZANI TEKST - Ovo su mjere za FBiH koje će Schmidt nametnuti do 1. augusta

Eventualna odluka o uvođenju cenzusa za izbor delegata u Dom naroda PFBiH je, dodaje on, vrhunski dokaz da su zapadne države u BiH inspiratori politike "ruskog i srpskog sveta" i otvoreni pokrovitelji tihe dugoročne agresije od Hrvatske i Srbije na BiH.

- Schmidt pokušava zadati smrtni udarac ne samo BiH uređenoj na evropskim principima već sada stvara podlogu da ozakoni i cenzus od manje od 3 posto Ukrajinaca u separatističkim pokrajinama u Ukrajini. Da li BiH sa takvim rasističkim cenzusima može u EU. Po principima EU-a i ja i Vi znamo da ne može! Vi, gosp. Schmidt, zatvarate vrata EU-a Bosni i Hercegovini! Ovo je nastavak politike Angele Merkel i poklon Njemačke Rusiji i signal da Rusija krene i na Moldaviju i na BiH. Zato jer Vam u Njemačkoj treba ruski plin! I ključno: ovo je poruka i Njemačke i međunarodne zajednica u BiH da fašizam, genocid, UZP i ratni zločini ne smiju biti poraženi, već da moraju ostati pobjednici u BiH - navodi Mehmedović u saopćenju za javnost. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.