open-navfaktor-logo
search
Svrgnuta predsjednica
Mijanmarski sud objavljuje konačne presude protiv Suu Kyi
Sud u MIjanmaru pod vojnom upravom danas će objaviti konačne presude u postupcima protiv svrgnute čelnice Aung San Suu Kyi, saopćio je izvor upoznat sa suđenjima, završavajući maratonske postupke pod optužbama koje je Zapad osudio kao lažne.
27.12.2022. u 08:46
get url
text

Suu Kyi (77) uhapšena je kada je vojska preuzela vlast 1. februara prošle godine u puču koji je okončao deceniju provizorne demokratije i gurnuo je zemlju u haos.

Ona se nalazi u zatvoru u Naypyitawu, bez pristupa advokatima osim na dane suđenja, nakon što je ranije držana u kućnom pritvoru na neobjavljenoj lokaciji.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir i najpoznatija ličnost Mijanmara optužena je za više krivičnih djela i osuđena je na najmanje 26 godina zatvora u suđenjima u posljednjih 12 mjeseci koja su kritičari odbacili kao farsu koja ima za cilj držati dalje od javnosti najvećeg protivnika vojne hunte.

Ona je proglašena krivom za krivična djela u rasponu od kršenja ograničenja zbog sprečavanja širenja COVID-19 i nezakonitog posjedovanja radio opreme do podstrekavanja na nemire, kršenje zakona o državnim tajnama i pokušaj uticaja na izbornu komisiju zemlje.

Su Kyi je te optužbe nazvala "apsurdnim".

Portparol hunte nije bio odmah dostupan radi komentara. Vojska je saopćila da nezavisno pravosuđe vodi primjeren postupak protiv Suu Kyi, napominjući da je jednog od sudija imenovala njena administracija.

Sud bi trebalo da donese odluku u pet slučajeva korupcije protiv nje, od kojih svaki nosi do 15 godina zatvora, saopćio je izvor u utorak, odbijajući da bude imenovan.

Maratonski sudski postupak protiv Suu Kyi odvijao se iza zatvorenih vrata, uz samo ograničene informacije koje su prenosili državni mediji, i njeni advokati su naredili zabranu objave informacija.

Nejasno je koliko je ona upoznata o dešavanjima u Mijanmaru, u kome su Ujedinjene nacije optužile vojsku za zločine nad civilima, a pokret otpora i vlada u sjeni se bore na više frontova kako bi oslabili vladavinu hunte, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.