open-navfaktor-logo
search
Izbori u Hrvatskoj
Milanović i Grabar-Kitarović idu u drugi krug
Odluka o novom predsjedniku past će 5. januara
22.12.2019. u 19:17
get url
text

U drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, koji će se održati 5. januara ulaze Zoran Milanović (SDP) i aktuelna predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović. Prema rezultatima izbora koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo u nedjelju oko 22 sata, Zoran Milanović je osvojio 29,58 posto glasova, a druga je Grabar Kitarović s 26,71 posto.  Nezavisni kandidat Miroslav Škoro osvojio je 24,44 posto glasova.

Mislav Kolakušić ima 5,86 posto, Dario Juričan 4,52, Dalija Orešković 2,89, Ivan Pernar 2,34, Katarina Peović 1,12, Dejan Kovač 0,95, Anto Đapić 0,21, a Nedjeljko Babić 0,16. Nakon što je pobijedio u prvom krugu, Milanović je izjavio:

- Hvala svima koji su glasali za mene i koji nisu. Idemo u drugi krug. Ali ne idemo u rat, ratovi su gotovi. To govorim stalno . Idemo u civiliziranu građansku utakmicu. Neka pobijedi bolji. A to sam ja. Za dvije sedmice  bit će što bude. Nikakve gorčine ni straha nema u meni.

Sjestan sam da nisam svima po volji, ali prema svakome ću postupiti kao prema čovjeku. Pozivam sve one koji su izašli na izbore ali i one koji nisu, da izađu 5. januara i da mi daju taj mali komad vjere bez kojeg ne postojim, nema me. Deset godina bio sam predsjednik velike političke stranke i zato zahvaljujem SDP-u na podršci.

Grabar - Kitarović je u svom štabu, uz pjesmu s razglasa  kontroverznog Marka Perkovića Thompsona, izrazila zahvalnost svima koji su glasali za nju.

- Vi ste bili sa mnom u teškim i lakim, odnosno dobrim trenucima. Prozivali su me radi navodnih grešaka, nikada nisam napravila ništa protiv Hrvatske. Sada se moramo svi skupiti na okup i idemo po pobjedu - poručila je Grabar - Kitarović.

Inače, ukupan broj birača s pravom glasa za ove predsjedničke izbore iznosi 3.854.747, što je za 75.466 više nego na izborima za predsjednika 2014. Razlog je u tome da se automatski svi birači u dijaspori koji imaju važeću ličnu kartu, a nemaju prebivalište u Hrvatskoj, stavljaju na popis.

Odziv na današnjim predsjedničkim izborima je veći u odnosu na 2014. godinu, kada je odziv bio 36,36 posto. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.