open-navfaktor-logo
search
(Ne)pravdeni Grubeša
Ministar koji je oslobodio ratnog zločinca Marka Radića optužuje SDA da štiti ratne zločince!?
Prošle godine u oktobru, kada je odobrio da zločinac  koji je osuđen zbog mučenja, zatvaranja, silovanja i ubistava ostatak kazne izdržava u Hrvatskoj, pokazao je na djelu kako izgleda njegova revidirana strategija za procesuiranje ratnih zločina 
27.07.2019. u 19:01
get url
text

U novembru prošle godine, na ogradi zgrade Biskupije u Ulici biskupa Čule u Mostaru osvanuo je transparent s natpisom: “Maka, s ponosom te očekujemo”. Poruka je upućena presuđenom ratnom zločincu Marku Radiću, koji se našao na slobodi već 2. decembra. Bivši zapovjednik Prve bojne HVO-a iz Bijelog Polja to može zahvaliti ministru pravde BiH Josipu Grubeši koji mu je početkom oktobra odobrio da kaznu zatvora izdržava u Hrvatskoj, nakon čega mu je Županijski sud u Zagrebu, koji ne priznaje hašku presudu o udruženom zločinačkom poduhvatu, kaznu zatvora smanjio sa 21 na 12,5 godina.

Grubešinu tadašnju odluku, koju je donio sam, bez konsultacija sa Kolegijem Ministarstva pravde, kritizirao je i glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MICT) Serge Brammertz.

On je ministru Grubeši uputio dopis u kojem je iskazao nezadovoljstvo odlukom hrvatskog pravosuđa kojom je Marku Radiću osuđenom za ratne zločine na području Bosne i Hercegovine drastično smanjena kazna.

Brammertzu je bilo neshvatljivo to što je Grubeša kao ministar potpisao odluku kojom je u oktobru dao suglasnost da se bivšem oficiru HVO-a Radiću koji je u BiH 2011. godine pravosnažno osuđen na 21 godinu zatvora zbog ratnih zločina u logoru Vojno kod Mostara uključujući ubistva, silovanja i zlostavljanja zatvorenika dopusti da ostatak kazne izdržava u Hrvatskoj.

Iz Udruženja žrtava iz BiH podnijeli su tada Državnom tužilaštvu BiH izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Josipa Grubeše, ministra pravde BiH.

-Grubeša je izvršio nezakonit transfer Marka Radića državnim organima Republike Hrvatske, čime je počinio krivično djelo i nanio štetu ustavno – pravnom sistemu BiH, kršeći međunarodne i domaće pravne norme, saopćeno je tada iz Udruženja, koje ni do danas nije dobilo odgovor od Tužilaštva BiH.

Marko Radić Maka je kao zapovjednik Bjelopoljske bojne Druge brigade HVO-a osuđen za zločin protiv čovječnosti, odnosno mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja u naselju Vojno kod Mostara. Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo mu je 9. marta 2011. godine drugostepenu presudu, kojom je osuđen na 21 godinu zatvora

Danas, taj isti Grubeša „drži lekcije“ SDA i promptno reagira na zaključak Glavnog odbora ove stranke, a koji se tiče revidirane državne strategije za procesuiranje ratnin zločina.

- Glavni odbor SDA podržava predstavnike SDA u Vijeću ministara koji su glasali protiv prijedloga nove revidirane državne strategije za procesuiranje ratnih zločina.Takva  strategija  po svom sadržaju je nedopustiv  pokušaj  ministra pravde Josipa Grubeše da iz procesuiranja ratnih zločina isključi 850 predmeta A kategorije, koje je ICTY ustupio Tužilaštvu BiH, a u kojima je većina osumnjičenih iz redova HVO i VRS-stoji u zaključku GO SDA.

U ministrovoj reakciji, između ostalog stoji, kako je „tužno da SDA ne podržava privođenje kraju sudsko procesuiranje postupaka ratnih zločina i da im nije u interesu ni vladavina prava ni pravna država, a samo o tomu pričaju“.

-Državna Strategija za procesuiranje ratnih zločina nije vlasništvo Ministarstva pravde BiH, nego je u njenoj izradi učestvovala radna grupa sastavljena od stručnjaka, a podržali su je i međunarodni posmatrači te predstavnici Europske komisije. Nije moguće da su svi oni propustili vidjeti da strategija „ima nedopustive ciljeve", a da je to uspjelo samo predstavnicima SDA. Strategija se ne bavi brojem predmeta već metodama na temelju kojih će se određivati koji sud će koje predmete procesuirati, a s ciljem da se restereti Sud BiH kako bi mogao procesuirati samo najsloženije predmete.

Nepoznato je porijeklo ovih smiješnih podataka kojima SDA pokušava obmanuti javnost i stati u odbranu počinitelja ratnih zločina, te im omogućiti da se izvuku od sudskih procesa jer njihovi predmet, prema sadašnjim pokazateljima, nikada neće doći pred lice pravde. Činjenica da SDA toliko griješi i štiti ratne zločince je naročito tužna posebno zato jer se poziva upravo na zaštitu žrtava- poručuje Grubeša.

Inače, revidirana strategija o kojoj je riječ, ima ključne nedostatke, o čemu je pisao i najbolji poznavatelj ove materije, bošnjački oficir za vezu u Hagu Amir Ahmić. Evo u jednoj rečenici koji su ključni nedostaci tog dokumenta: napravljen je bez analize, zašto prva strategija nije provedena, ne rješava probleme dvojnih državljanstava i regionalne saradnje, ne daje odgovore na ključno pitanje gdje su i kako su završili brojni predmeti koje je Haški tribunal proslijedio Tužilaštvu BiH još 2004… 

I da. Ministar Josip Grubeša ne radi baš „samovoljno“, kako to izgleda na prvi pogled. Ima on svoje političke nalogodavce, koji odlično znaju da se upravo kroz revidiranu strategiju kakvu on gura, pokušavaju amnestirati i od ruke pravde zaštiti ini ratni zločinci, a pripadnici Armije R BiH neselektivno optuživati, iako znaju u samom startu da od tih procesa u konačnici neće ništa biti. Oslobađanjem Marka Radića Make pokazao je kako na djelu izgleda njegova revidirana strategija. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.