open-navfaktor-logo
search
Nerasvijetljen slučaj
Misteriozna smrt Lane Bijedić: Tužilac tvrdi da ih neko želi obeshrabriti u istrazi
Kantonalni tužilac Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) Josip Aničić saopćio je kako kantonalno tužilaštvo do okončanja istrage smrti Lane Bijedić neće u javnosti izlaziti s informacijama o tom slučaju.
18.02.2020. u 16:44
get url
text

Aničić se oglasio saopćenjem za javnost nakon što su pojedini mediji objavili da je forenzički patolog John Clark ustvrdio da se u slučaju Lane Bijedić radi o "padu s velike visine", što je suprotno dosadašnjim zaključcima istrage te upućuje na samoubistvo te djevojke, dok se Tužilaštvo bavilo istragom ubistva.

Komentirajući medijske navode prema kojim su policijski komesar Galić i tužilac Aničić "beskompromisno, iz samo njima znanih razloga, odbacili teoriju svjetskog stručnjaka iz područja forenzične patologije i istragu nastavili voditi kao ubistvo", Aničić je poručio kako neko "ima cilj obeshrabriti tužioce u daljnjem zakonitom postupanju i provođenju istrage".

- Radi mase neistina iznesenih u članku isti ne želimo komentirati niti ćemo davati bilo kakve informacije do donošenja konačne tužiteljske odluke kada će javnost zasigurno tačno i objektivno biti obaviještena od strane Tužilaštva - navodi se u Aničićevom saopćenju.

Na sastanku održanom 12. 2. 2020. godine u prostorijama MUP-a ZHK sudjelovali su predstavnici Centra za forenzička vještačenja, tužioci Borislav Čuljak i Josip Aničić, načelnik Sektora krim policije Igor Marić, šef krim-istražnog odjela MUP-a Robert Sesar, te istražitelji Drago Tomić i Darija Herceg.

Lokalni mediji navode kako je vještakinja za biološke tragove Centra za forenzička vještačenja pri FUP-u Elma Karahasanović na sastanku kazala kako je Aničić još u novembru bio upoznat s forenzičkim analizama Johna Clarka.

Clark je široj javnosti poznat kao forenzički vještak za patologiju Sveučilišta u Glasgowu, kojeg je Haaški sud angažirao za vještačenja ekshumacija masovnih grobnica u okolini Srebrenice.

Lana Bijedić mostarska je tinejdžerka koja je pronađena mrtva u pktobru ove godine u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog, ispod vijadukta autoceste A1, a prve istražne radnje upućivale su da se radi o ubistvu.

Slučaj je izazvao veliku pažnju javnosti, a oko istrage je bilo niz kontroverzi s obzirom na to da su mnogi detalji "procurili" u medije. Slučaj do sada nije rasvijetljen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.