open-navfaktor-logo
search
Uputit će zahtjeve
Mljekarima treba pomoć: Jesenja sjetva je prepolovljena, slijedi nam smanjenje broja grla
U Tuzlanskom kantonu rade dvije veće i pet manjih mljekara, a godišnje se proizvode 30 miliona litara mlijeka. Govedarstvo, odnosno proizvodnja mlijeka, strateška je grana za TK, upošljava najveći broj ljudi u poljoprivredi i angažira najviše plodnog zemljišta.
12.01.2022. u 18:52
get url
text

- TK raspolaže s oko 32 posto poljoprivrednog zemljišta u FBiH, ali kad gledamo poticajnu politiku, vidimo da ne povlačimo najviše poticaja. Zbog toga želimo zajedno s kantonalnim ministarstvom da formiramo određene zahtjeve ka višem nivou, da bi se povelo računa o ovoj proizvodnji - kaže Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla.

Mi već tri godine bilježimo pad proizvodnje mlijeka, dok, naprimjer, kaže Selimović, Unsko-sanski kanton bilježi rast.

- Mi želimo primijeniti formulu iz USK, moraju se uključiti lokalne zajednice i Kanton, a onda da i resorno federalno ministarstvo, da podržimo ono što pravi razvoj, a ne samo da se bavimo subvencijama troškova i pokrivanjem neodržive proizvodnje - kaže Selimović.

Eldin Glibanović je predsjednik Grupacije mljekara TK, a sam ima 50 grla stoke.

- Otkupna cijena mlijeka već deset godina nije znatno rasla, a mi mislimo da može porasti jer svi vidimo da je porasla cijena u veleprodaji. Imam 50 grla i 35 krava na muži. Najveći problem trenutno je poskupljenje koncentrata i repromaterijala, a nedostaje nam hrana za stoku. Potrebna nam je pomoć - kaže Glibanović.

Zbog svega toga, dodaje, mljekari će ići ka resornim ministarstvima na kantonalnom i federalnom nivou sa zahtjevom povećanja poticaja.

- Tuzlanski kanton je rabalansom budžeta prošle godine napravio određena povećanja s kojima smo bili zadovoljni, ali ponovno smo imali rast cijena repromaterijala, pa se nadamo da će poticaji rasti. Na nivou FBiH poticaji su ukupno iznosili 87 miliona KM, a sada imamo saznanja da će ići na 100 miliona. To je neki nivo povećanja koje ćemo tražiti za mljekare - kaže Eldin Glibanović

Poskupljenje reprometerijala, goriva i đubriva dovelo je do toga da, navodi on, da je jesenja sjetva prepolovljena.

- U ovoj godini će se sigurnio smanjiti broj grla, ali i zasijanih površina - kaže Glibanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.