open-navfaktor-logo
search
Procjene
Musić: Ugalj će imati značajnu primjenu u narednih 40 godina
BiH treba težiti potpunoj dekarbonizaciji, za što će trebati dodatna investiranja i istraživanja, ali to treba biti cilj bez ikakve dileme, kazao je Musić
22.10.2019. u 09:01
get url
text
termoelektrana
termoelektrana

Na trodnevnom skupu u Neumu okupilo se pet stotina elektroinženjera i drugih stručnjaka koji će stručnoj i znanstvenoj zajednici predstaviti iskustva o svim područjima planiranja, održavanja i razvoja elektroenergetskih sustava.

U više od 160 stručnih referata napisanih za ovu priliku, iza kojih stoji oko 350 uglavnom domaćih autora, sadržana je analiza dosadašnjeg rada i iskustva u proizvodnji, prijenosu, distribuciji i tržištu električne energije i ponuđeni odgovori na mnoga aktualna pitanja, posebno ona koja se otvaraju s nadolazećim vremenom, istaknuli su organizatori.

O projekciji razvoja energetskog sektora do 2035. godine na skupu je govorio i prof. dr. Mustafa Musić koji je istaknuo kako BiH treba pratiti put evropske energetske zajednice u vezi s obnovljivim izvorima energije, s tim da se mora voditi računa o specifičnostima postojećeg energetskog sektora u BiH, odnosno činjenici da je energetski sektor u velikoj mjeri zasnovan na korištenju ugljena kao primarnog energenta.

- Moja je procjena da će ugljen imati još uvijek značajnu ulogu u narednih trideset i četrdeset godina, ali bez sumnje BiH treba težiti potpunoj dekarbonizaciji, za što će trebati dodatna investiranja i istraživanja, ali to treba biti cilj bez ikakve dileme - kazao je Musić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.